MISSATGERIA

Mensakas i l'economia col·laborativa 'grassroot'

La plataforma col·laborativa està formada per extreballadors d'empreses com ara Deliveroo i Glovo

20180806 mensakas

20180806 mensakas

2
Es llegeix en minuts
Joaquim Moral

Les associacions que funcionen com a economies ‘grassroot’ comprenen accions dutes a terme per la comunitat i estan instrumentalitzades a través del cooperativisme. A més, compten amb un seguiment d’objectius i tenen una repercussió rellevant per a la societat. Un dels debats actuals, no obstant, es qüestiona sobre si aquest tipus d’iniciatives es poden classificar entre el que coneixem com a “economia col·laborativa” i realment causen un impacte social positiu, o si, al contrari, l’alteren ampliant les desigualtats i provocant una pèrdua de drets dels treballadors.

Arran d’aquest debat, i de la mà del col·lectiu dels ‘riders’, coneguts també com els herois de la precarietat laboral, neix la plataforma col·laborativa Mensakas. Els seus creadors són vuit extreballadors de Deliveroo i Glovo que apel·len a un consum i a un ‘delivery’ “socialment responsable”.La iniciativa és d’una de les organitzacions de domiciliaris o ‘riders’ més importants del país, Riders x Derechos, nascuda a Barcelona i que segueix la mateixa línia de múltiples plataformes similars a Europa; defensa els drets d’aquests treballadors davant les empreses imperants del sector per casos com el dels falsos autònoms.

Foto feta de la pàgina de Facebook de Riders x Derechos BCN

Mensakas es va constituir a l’abril del 2018 i s’està configurant com una cooperativa de comandes ‘online’ i entregues a domicili. Aviat espera aconseguir els recursos per al disseny de les apps per a iOS i Android, amb les quals pretén promoure un consum a domicili de manera socialment responsable, respectant totes les baules de la cadena de servei. Mensakas es posiciona com a impuls a una economia sostenible i solidària de veritat, amb el compromís de desplaçar-se únicament a través de bicicletes i vehicles elèctrics, i apostar de manera clara per oferir opcions veganes.

Estem davant d’un projecte d’economia veritablement col·laborativa i sostenible, que pretén garantir unes condicions dignes, com un sou fix d’entre 600 i 650 € per als ‘riders’ i l’afiliació a la Seguretat Social, a diferència dels serveis actuals, en els quals ells cobren el seu salari en relació amb les entregues que fan. S’oferiran contractes de 20 h setmanals, amb un sou de 7 € nets a l’hora. A més, els treballadors seran també socis i hauran de pagar 1.000 € per accedir a la cooperativa. De moment, i en la primera fase de l’aplicació, estarà disponible a diversos barris de Barcelona com ara Sants, Gràcia, Eixample i Ciutat Vella, tot i que no descarten créixer a altres ciutats com ara Madrid, Saragossa, Màlaga i Palma.

Notícies relacionades

Actualment, la iniciativa es nodreix a partir d’una campanya de micromecenatge a la plataforma Goteo, on es pretén arribar a una xifra d’entre 16.000 i 32.000 euros. Una de les seves metes és aconseguir fer comandes rendibles, ja que una de les crítiques de Mensakas a les companyies contra les quals la lluita és que accepten comandes que no ho són i aconsegueixen el marge venent les dades dels seus clients, com diu Oriol Alfambra, un dels impulsors de Mensakas.

L’app de Mensakas, que oferirà un delivery just i sostenible, formarà part de la categoria Economia social i col·laborativa de l’appteca d’Apps4citizens, una plataforma que té com a objectiu promoure l’ús de les aplicacions com un instrument tecnològic al servei de la ciutadania, que funciona a través del compromís social col·lectiu. Si vols conèixer més coses sobre el projecte, entra al web d’Apps4citizens i segueix els nostres comptes de Twitter i Facebook.