RELIGIÓ

L''àngel de la guarda' dels cinc últims papes mor amb 83 anys

Camillo Cibin va saltar a la fama amb l'atemptat d'Ali Agca contra Joan Pau II

Cibin (al centre, amb els cabells blancs), en una audiència pública del Papa, l’octubre del 2005, a Roma.

Cibin (al centre, amb els cabells blancs), en una audiència pública del Papa, l’octubre del 2005, a Roma. / ARXIU / AP

2
Es llegeix en minuts

Ahir va morir en una clínica de Roma Camillo Cibin, de 83 anys, excap dels serveis de seguretat del Vaticà, una figura que des de Joan XXIII, als anys 60, ha aparegut sempre al costat dels últims cinc papes. Li deien l’àngel de la guarda. Les fotos de la plaça de Sant Pere del 13 de maig de 1981 el van immortalitzar mentre saltava les tanques de seguretat per atrapar el turc Ali Agca, que acabava de disparar contra Joan Pau II. Va ser un atemptat atribuït a Moscou, a través d’aliats de l’Est. L’any següent, Cibin va sortir a totes les televisions quan va parar un capellà integrista espanyol que va intentar apunyalar Karol Wojtyla a Fàtima (França).

Joaquín Navarro Valls, portaveu del Papa, li va trucar una nit del 1998, quan Alois Esterman, comandant de la guàrdia suïssa del Papa, va aparèixer assassinat al costat de la seva dona, en aparença a mans d’un subcaporal dels suïssos, Cedric Tornay, que després es va suïcidar. Es va tractar d’una història fosca, en què segons la versió oficial el subcaporal va assassinar el seu cap per no haver-lo ascendit, com li havia promès. En aquella ocasió va sortir a la llum que Esterman era en realitat un espia de la comunista Alemanya Democràtica (DDR), infiltrat al Vaticà des de feia molts anys. La font va ser Markus Wolff, exnúmero dos de la Stasi, el servei secret de la DDR, que després ho va desmentir.

Notícies relacionades

TAMBÉ BISBES / El llegendari Cibin havia vetllat anteriorment per la seguretat dels 3.000 bisbes reunits a Roma per al concili Vaticà II (1963-1965). En aquells anys, el Vaticà es recolzava en els serveis secrets italians, però després va crear els seus propis serveis, segons han escrit diversos autors, principalment francesos. Després de l’arrest i condemna d’Agca, els serveis secrets de París van informar el Vaticà que agents comunistes planejaven segrestar el fill d’algun treballador d’alt rang de la Santa Seu per canviar-lo pel turc. Una de les possibles víctimes de l’intercanvi hauria estat una de les tres filles de Cibin, però l’operació va canviar de rumb perquè hi va haver filtracions i li va tocar a Enmanuela Orlandi, filla del tercer home que s’ocupava dels apartaments pontificis. Fins avui, segueix desapareguda.

Prim i vestit sempre amb americana blava, els cabells d’un blanc intens de Cibin han aparegut en totes les històries públiques i secretes del Vaticà durant els seus 58 anys al servei dels papes.