ESTUDI SOBRE EL COMPORTAMENT

Els ximpanzés ajuden els altres de forma altruista

La petició de col·laboració d'un congènere sol obtenir una resposta, sense exigir res a canvi

Ximpanzés al Zoo de Barcelona.

Ximpanzés al Zoo de Barcelona. / ARXIU / GUILLERMO MOLINER

1
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS
BARCELONA

Un nou estudi de l'Institut de Recerca de Primats (PRI), de Tòquio, ha posat de manifest que els ximpanzés ajuden altruistament els seus semblants, encara que no aconsegueixin res a canvi, encara que normalment ho fan quan se'ls demana, més que voluntàriament.

La investigació, publicada a la revista especialitzada PLOS ONE, descriu el treball de Shinya Yamamoto i el seu equip, que van investigar el comportament de sis parelles de ximpanzés: tres cries i tres d'adults no parents. Concretament, van realitzar dos experiments per veure si els animals donaven una cosa a un altre ximpanzé sense rebre res a canvi.

En cada cas, van situar dos ximpanzés en cabines transparents i els van posar en dues situacions: una en què el ximpanzé necessitava una palla per beure un suc, i una altra en què necessitava un pal per arrossegar el suc fins a la cabina.

Experiment

En el primer experiment, cada animal tenia accés a l'instrument oposat. El que necessitava la palla podia agafar el pal i viceversa. En el segon experiment, es van posar les cries en una situació en què no podia existir reciprocitat, ja que cadascuna tenia assignat un rol, de donant o de receptor.

Els investigadors van descobrir que els ximpanzés cedien els instruments espontàniament per ajudar la seva parella. Això passava principalment quan la parella havia sol·licitat ajuda (picant de mans o allargant el braç). Així, l'animal ajudava el seu company, encara que no hi hagués possibilitat de reciprocitat o no estigués emparentat amb ell.

Comportament humà

Notícies relacionades

"La interacció comunicativa té un paper important en l'altruisme dels ximpanzés -va explicar Yamamoto- i mentre que els humans ajuden d'altres sense que aquests ho demanin, els ximpanzés rarament ajuden voluntàriament".

Aquests experts consideren que ajudar quan algú ho demana sembla una estratègia més efectiva, ja que l'ajuda s'aprofita sempre. Finalment, assenyalen que és important per al futur de la investigació descobrir si l'altruisme voluntari és un comportament únic en els humans.