Professora de Psicologia Criminal de la UAB
Elena Garrido: «Els pares agredits pels seus fills senten por i vergonya»
XERRADA SOBRE VIOLÈNCIA FAMILIAR.
Fundació Pere Tarrès. Santaló, 37.
www.bama-psicologia.es
A les 19.00 hores.
Experta en psicologia jurídica i forense de BAMA (Centre Integral de Psicologia), Elena Garrido parla avui sobre Apropament al fenomen de la violència filio-parental. Un problema familiar o social?, en el cicle de conferències Acció Social, de la Fundació Pere Tarrés.
–¿A què es deu l’augment de la violència de fills a pares?
–Al fet que els adolescents cada vegada es troben amb més dificultats per posar límits a les seves pròpies llibertats. Tenen molt baixa capacitat de tolerància a la frustració. Encara que no es pot condemnar la totalitat de la joventut.
–¿Diu que s’ha de relativitzar?
–Sí. Només mirem els pares quan el menor realitza alguna conducta violenta, però no hi ha un model de família únic i s’ha de posar cada història per separat i entendre que difícil que pot resultar denunciar els fills. Difondre un missatge d’ajuda pot ser molt útil.
–¿El seu enfocament és integrador?
–El tractament ha de ser tant des de qui carrega com des de la persona agredida.
–¿Es pot parlar de causes?
–De part del menor: la personalitat, el consum de drogues i algun possible trastorn de la conducta. Des de la família: falta de límits i absència de coherència en la imposició de normes, i de l’entorn: violència a l’escola i continguts violents als mitjans, que no ajuden a fomentar la tranquil·litat.
–¿Són negatius els mitjans?
–No, els nens saben distingir entre la imaginació i la fantasia. El problema és l’ús indiscriminat de la violència, que la converteix en una cosa comuna o normal.
–¿Com es pot evitar?
–S’ha d’escoltar i debatre abans que aplicar el secretisme, el silenci i la desvalorització.
–¿Les lleis ajuden?
–Existeixen dificultats de processament legal als menors: molts pares es neguen a denunciar o no són imputables a nivell penal per l’edat. La solució no sempre passa per la via legal.
–Els pares se senten culpables.
–Sí, com passava amb les dones víctimes de violència, hi ha por i vergonya. A més, els pares senten culpa i tenen la percepció d’haver fracassat.
Notícies relacionades–¿Com s’ha d’educar?
–Amb coherència, disciplina, respecte i responsabilitat i sense por del càstig. Els càstigs són necessaris i productius, sempre que no siguin impossibles de complir.
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Medi ambient Els pops fugen d’Espanya i envaeixen les costes britàniques: aquest és el motiu
- Xarxes El nen de "la tranquil·litat" a les piscines de Terol parla 13 anys després: "Un dia vaig arribar amb el pit enfonsat i un ull morat a casa"
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- L’inici de la ronda francesa El Tour s’estrena amb un esprint i molts candidats al groc
- Esther, la ‘pencaire’ que lidera Espanya
- Wimbledon Alcaraz entra a vuitens amb esforç davant un Struff molt combatiu
- Alemanya supera sense pietat la Polònia debutant de Pajor (2-0)
- Incompliment europeu El Barça ja pagarà 15 dels 60 milions d’una multa de la UEFA