VALORAT EN 14 MILIONS D'EUROS

Un avi nord-americà reclama a l'Estat espanyol un quadro espoliat pels nazis

’Rue de Saint Honoré aprés-midi. Effet de Pluie’, pintat per Pissarro el 1897.

’Rue de Saint Honoré aprés-midi. Effet de Pluie’, pintat per Pissarro el 1897. / ARXIU

1
Es llegeix en minuts

Un avi nord-americà manté una batalla legal contra l'Estat espanyol i el Museu Thyssen-Bornemisza, a qui exigeix que li tornin un quadro que suposadament els nazis li van robar a la seva àvia el 1939, titulatRue de Saint Honoré aprés-midi. Effet de Pluiei obra de Camille Pissarro, que el va pintar el 1897.

Segons una cort d'apel·lació de Los Angeles, Claude Cassirer ja ha esgotat totes les opcions fora dels tribunals dels EUA. "Confiem a aconseguir-lo, però aquest és un altre pas que fa que les coses vagin més lentes, ha dit l'advocat de l'avi, Stuart Dunwoody, que ha afegit que el seu client espera veure "justícia mentre visqui".

El llenç, valorat en uns 14 milions d'euros, pertanyia, segons la demanda, a l'àvia de Cassirer, Lilly Cassirer Neubauer, una dona jueva que va aconseguir fugir de l'Alemanya nazi.

"Forçada a entregar el Pissarro"

En el seu intent per obtenir el visat per fugir del país, "Lilly Cassirer Neubauer va ser forçada a entregar el Pisarro a un pèrit oficial designat pels nazis". A canvi, se li va pagar "una quantitat simbòlica que va ingressar en un compte bancari congelat del qual Lilly no podia retirar fons".

Després de la guerra, Lilly Cassirer va reclamar judicialment l'obra i el 1958 el Govern federal alemany la va reconèixer com la seva propietària legal i li va entregar 120.000 marcs com a compensació.

La família va perdre la pista del llenç fins que el seu nét i únic hereu va descobrir el 2000 que estava exposat al museu madrileny Thyssen-Bornemisza, que acull una de les col·leccions privades de pintura més importants del món.

Petició rebutjada pel museu

Notícies relacionades

Aquesta col·lecció, formada per 775 obres, va ser adquirida per l'Estat espanyol el 1993 per un import de 42.227 milions de pessetes (uns 253 milions d'euros al canvi actual).

El museu, per la seva part, va considerar en una nota difosa el 10 de febrer de 2003 que la petició de Cassirer) "no tenia fonament". La demanda es va presentar a Los Angeles el maig del 2005 després d'anys d'infructuoses gestions davant el Ministeri de Cultura espanyol i el Museu Thyssen-Bornemisza.