entrevista amb l'Egiptòloga

Maite Mascort: "'Tutankhamon' exhibeix peces que no es poden veure ni a Egipte"

‘TUTANKHAMON’. Museu Marítim. Drassanes, s/n. 10.00 a 19.00 h. 16 euros.

Maite Mascort.

Maite Mascort. / CÉCILE CARREZ

2
Es llegeix en minuts
ERICA ASPAS
BARCELONA

Si més de 100.000 persones visiten una exposició en tres mesos és que val la pena. Això és el que ha passat amb Tutankhamon. La tomba i els seus tresors, que acull el Museu Marítim i que es prorroga fins al 4 d’octubre. Avui es farà entrega de dos viatges a Egipte per a quatre persones. Maite Mascort, egiptòloga i portaveu de l’exposició, ens dóna les claus de l’èxit.

–¿En què creu que radica l’èxit d’aquesta mostra?

–És una exposició que agrada molt al públic jove, ja que està pensada per entretenir i educar. A més a més, el personatge de Tutankhamon ven molt. Va ser el faraó nen, el descobriment de la seva tomba va revolucionar el món. També hi ha la llegenda de la maledicció, a més de l’or. Però per als experts, el més important del descobriment de la tomba va ser poder conèixer en tres dimensions l’aixovar d’un faraó.

–¿Maledicció?

–Sí, tot i que els egiptòlegs no hi creiem, en aquestes coses. Va ser una conjunció de fets. Després de descobrir-se’n la tomba, lord Carnarvon, mecenes de l’excavació, es va morir, al mateix temps que el seu gos a Anglaterra. Els problemes es van acarnissar amb l’expedició anglesa. Però si Carter, que va tenir més contacte amb la tomba, va morir de vell...

–¿Qui va ser Tutankhamon?

–Va ser un faraó atípic. Va arribar al poder als 8 anys i va morir molt jove de manera misteriosa. Es parla de mort natural, de malaltia i d’assassinat. Si es compara amb altres tombes que hi ha a la Vall dels Reis és molt més petita i fa l’efecte que es va fer a corre-cuita.

–¿Els que no hagin visitat l’exposició què hi trobaran?

–Veuran una rèplica tridimensional de la tomba tal com la va descobrir Carter el novembre del 1922. Tant les cambres funeràries com els més de 1.500 objectes de l’exposició no es poden contemplar íntegrament ni tan sols a Egipte. Tot plegat ha estat fruit del treball d’uns 100 artesans egipcis que, sota supervisió alemanya, han construït totes les peces.

–¿Què conformava l’aixovar d’un faraó?

–Les coses necessàries per a la vida del més enllà. Roba, joies, amulets, aliments, cofres, cadires, armes i els ushebits, o servents del difunt.

Notícies relacionades

–¿Quina peça és més important?

–La màscara d’or de Tutankhamon és la peça més emblemàtica, igual que els sarcòfags.