gastronomia
L'albergínia Un regal de Simbad

Lalbergínia Un regal de Simbad_MEDIA_1 /
Sempre que preparem una samfaina estiuenca, hem de concedir uns minuts al record de Simbad, l’heroi que navegava des de l’Aràbia de Les mil i una nits fins a l’Índia. Probablement no va ser aquest intrèpid mariner, sinó molts altres, els que van portar l’albergínia des de l’Hindustan fins al Mediterrani, després d’aclimatar-la a les hortes de l’Orient Mitjà. Però pensar que va ser Simbad dóna al guisat un toc poètic.
El que sí que és cert és que els comerciants musulmans van portar aquesta solanàcia a Espanya, des d’on es va estendre a França i Itàlia, convertint-se en un ingredient bàsic dels receptaris senzills i econòmics. És el resultat d’una feina de selecció a l’horta que s’ha fet durant segles que ha donat moltes menes d’albergínies. Les blanques jaspiades; les globulars, gairebé esfèriques de pell morada fosca; les allargades, brillants, gairebé negres, són hortalisses que, com totes les solanàcies, s’han de menjar cuinades.
Al marge de les que acabem d’indicar, al Campo de Calatrava i a Almagro hi trobem un altre tresor. No es tracta del famós festival de teatre clàssic, ni de les obres que va generar al segle XVI la família de banquers Függer, sinó d’una albergínia menuda i ovalada. Es recol·lecten petites i es conserven en una mescla de part de l’aigua de cocció, vinagre, oli, sal, all, comí i pebrot vermell, sec o cuit al forn. És una forma molt particular de conserva, d’origen àrab, que té el seu contrapunt en altres receptes del Magrib, com les diferents cremes d’albergínia i sèsam, en les quals l’aroma el dóna la pasta de sèsam o tahina.
Notícies relacionadesUna altra forma de preparar-les que és totalment mediterrània consisteix a escalivar-les o fregir-les en oli d’oliva. S’han de tallar, salar i
col·locar en un escorreplats perquè deixin anar l’aigua i perdin el punt d’amarg. Seguidament s’assequen amb un drap de cuina i es fregeixen. Així absorbeixen menys oli i queden més cruixents. És una mínima part d’un receptari extens, amb fórmules ben construïdes, en les quals cada país apunta la seva manera de treure el màxim partit d’aquesta hortalissa.
- Plagues de l’estiu Més mosquits, paneroles i arnes: Catalunya es prepara per a un ‘boom’ d’insectes i plagues en els pròxims mesos
- Equipaments La diputació traslladarà oficines a un edifici tancat des del 2010
- PAU 2025 ¿Què se n’ha fet de l’Eric i el Pau, els dos alumnes que van treure la millor nota en la selectivitat de l’any passat a Catalunya?
- Convocatòria 824 Uns 2.000 funcionaris pendents d’un trasllat dins de la Generalitat poden no tenir plaça fins al setembre
- ACTUALITAT BLAUGRANA El Barça arrenca el ‘sí’ de Joan García i es disposa a pagar els 25 milions de la seva clàusula de rescissió
- Novetat Cercle blau a Whatsapp de Meta AI: com treure'l del telèfon
- SECTOR IMMOBILIARI El Govern central deixarà sense fons per construir habitatge a les comunitats del PP si no blinden la VPO de per vida
- Mediterràniament Quim Gutiérrez, Georgina Amorós i Biel Juste protagonitzen l'anunci d'estiu d'Estrella Damm
- Transport públic a Catalunya El Govern ampliarà la bonificació dels bitllets de trens regionals al 60% a partir de l'1 de juliol
- Previsió de l’Aemet Torna la calor: els termòmetres pujaran a partir d’aquest dijous a tot Espanya i arribaran de nou a màximes de 40 graus