NOVA EINA DE SUPORT ALS MESTRES
Un programa permet detectar treballs copiats d'internet
L'aplicació, ideada per una firma catalana i el Citilab de Cornellà, es pot usar en altres àrees
L'abús del retalla i enganxa per part d'alguns estudiants gràcies a internet --sobretot de webs de referència com la Viquipèdia-- es podria acabar. Els professors ja compten amb una aplicació informàtica que els permet saber si els seus alumnes els presenten treballs originals o bé si han estat copiats de pàgines de la xarxa, i en cas que així sigui, conèixer també totes les fonts a les quals han recorregut i en quin percentatge.
"Sé que amb aquesta aplicació hi haurà molts estudiants que em posaran a la seva llista negra, però què hi farem", fa broma Josep Lluís Mancho, professor de seguretat infor- màtica de la Universitat Europea de Madrid i director de Symmetric, l'empresa catalana que ha desenvolupat aquesta aplicació juntament amb el centre de R+D del Citilab de Cornellà.
"Una de les grans queixes dels mestres és que no tenien instruments per validar els treballs que se'ls presentaven i aquest programa els en dóna", afirma Mancho, que va desenvolupar la idea arran dels laments de la seva dona, professora d'institut, i d'alguns dels seus col.legues sobre el plagi als treballs.
TOTALMENT GRATUÏT
El programa Approbo, que ja es pot utilitzar de forma gratuïta en línia amb registre (http://approbo.citilab.eu), permet pujar el fitxer per estudiar fins a una aplicació multilingüe, per realitzar l'anàlisi a través de diversos motors de recerca. "La nostra intenció era posar una eina al servei del professorat. No tindria cap sentit cobrar", explica Mancho.
Amb l'Approbo es poden seleccionar fragments d'un treball o documents electrònics més extensos, incloent-hi llibres, en la majoria dels formats més utilitzats (de Microsoft Word, a PDF...) i comprovar si són originals. L'aplicació també permet saber si un text ha estat publicat a internet sense el coneixement del seu autor.
PRIMAR LA FONT
Notícies relacionadesAmb una interfície molt fàcil d'utilitzar, la nova eina detecta en qüestió de segons el percentatge de text copiat, i subratlla en vermell els paràgrafs o les frases coincidents amb altres documents. També dirigeix a la font de referència, on apareix l'original. "La còpia en si no és dolenta, sempre que se citin les fonts, que és una cosa últimament cada vegada menys habitual", explica Vicens Badenas, el director del Citilab.
L'aplicació està pensada per al món acadèmic i de l'ensenyament, segons el responsable de Symmetric, encara que també es pot aplicar en els terrenys de la investigació, en els informes encarregats per institucions polítiques, en l'àmbit periodístic, o en el món editorial, on s'ha estès el fenomen de la còpia sense cap mena de pudor.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"