EFEMÈRIDE

Motown celebra els 50 anys amb una allau de llançaments

La discogràfica que va treure la música negra del gueto conserva un notable ganxo comercial

1
Es llegeix en minuts
RAMÓN VENDRELL
BARCELONA

No se li deia a la discogràfica que Berry Gordy va fundar el gener de 1959la fàbrica d'èxitsperquè sí. Els 10 discos deMotown. The complete number 1'scompilen totes les cançons de la companyia de Detroit que han coronat algunhit paradenord-americà (curiositat: fins i tot el de ¡country! va conquistar Motown, amb dues peces de T. G. Shepard,Devil in the bottleiTryin' to beat the morning home, totes dues de 1975) o de qualsevol altre país. Són 192 talls, deShop around(1962), de The Miracles, aBag lady(2000), d'Erykah Badu. Una burrada. De propina, 10 versions de números de l'empori del pop negre que també van arribar al cim.

Exhibició de l'herculi poder comercial de Motown Records Corporation, però també una orgia de cançons irresistibles, elbox setés el vaixell insígnia dels llançaments commemoratius del 50è aniversari de la firma que va treure la música negra del gueto els anys 60 i 70.

Completen la flota 10 noves entregues de la sèrieThe definitive collection,elpackde quatre DVDClassic Motown performances 1963-1987i el recopilatori tripleMotown 50,amb les peces elegides per votació popular.

L'últim ha estat el primer. A ser editat. Just abans de Nadal. Atenció:Motown 50ja ha venut 15.000 exemplars a Espanya. ¿Motown? Immortal és la paraula.

Temptations, Mary Wells, Martha Reeves & the Vandellas, Jr. Walker & the Allstars, Gladys Knight & the Pips, Four Tops, Diana Ross & the Supremes, Smokey Robinson & the Miracles, Marvelettes i, ehem, DeBarge, prova concloent que els anys 80 Motown ja no era Motown, així com del fet que en aquella dècada el sentit de l'estètica va abandonar la humanitat, són els protagonistes de les novesdefinitive collections.

LA GRÀCIA PERSONIFICADA

Notícies relacionades

Per últim,Classic Motown performances 1963-1987recull actuacions de Tempations, Miracles, Supremes i Marvin Gaye. Aquests DVD certifiquen que l'acadèmia de Motown, amb uns artistes que rebien classes de cant, ball i maneres, era més eficaç que altres posteriors. O que només admetia intèrprets amb talent. Veure i escoltar The Temptations és veure i escoltar la gràcia personificada.

No acaben aquí les celebracions de l'aniversari. El Rock and Roll Hall of Fame and Museum de Cleveland va inaugurar l'1 de gener la mostraMotown. The sound of young America turns 50i a Berlín s'ha estrenat el musicalMemories of Motown.