EL MANIFEST 'HOMENAJE A CATALUÑA' DE 1966
El suport castellà al "poble català"

Manifest de suport al poble català publicat a la revista Mañana el 1966.
A mitjans dels anys 60 es van organitzar els clandestins Col.loquis Catalunya-Castella. El seu exemple i esperit sembla que avui gairebé no els recorda ningú. Durant un lustre, ja fos a l'Ametlla del Vallès, Madrid o Toledo (on el 1965 es va fer la foto de grup que apareix sobre aquestes línies), els organitzadors dels Col.loquis van ajuntar una selecta nòmina d'escriptors i polítics de l'oposició antifranquista. Com si es tractés d'un parlament de savis, el seu objectiu era reflexionar sense embuts i en veu alta sobre el model territorial de la futura Espanya democràtica. Però aquelles reunions, a curt termini, també van representar una escola d'aprenentatge de "les arts del diàleg" i van fer més fluides les relacions entre alguns dels intel.lectuals més influents del moment. Aquella fluïdesa, com potser els intel.lectuals, ha desaparegut. Llavors no només van compartir amistat, sinó també, en bona part, projecte polític.
Per això, a principis d'abril del 1966, el nucli castellà dels Col.loquis --del qual formaven part, entre altres, Pedro Laín o José Luis L. Aranguren-- va impulsar unHomenaje a Cataluña, manifest de suport "al poble català". El desencadenant van ser les sancions imposades a molts professors i estudiants que havien participat en la Caputxinada, la mítica tancada al convent dels caputxins de Sarrià durant la qual es va constituir l'assemblea d'un sindicat democràtic universitari.
El poeta Marià Manent, ideòleg dels Col.loquis, va rebre les firmes que subscrivien el manifest (Caballero Bonald, Elías Díaz, Miguel Boyer) amb una carta inèdita del seu primer firmant, Enrique Tierno Galván. "Tinc molt gust a entregar- li els primers plecs de firmes aHomenaje a Cataluña, que simbolitzen el comú sentiment de la resta dels espanyols cap als seus germans catalans, avançats en aquests moments de la nostra llibertat i futura democràcia". La democràcia era, és clar, el projecte comú que els unia.
Notícies relacionadesPARAULES DE L'ESPANYA PLURAL
El mateix mes d'abril el manifest el va reproduirMañana, revista publicada a París però orientada clandestinament a Madrid per Dionisio Ridruejo. "Espanya, en la seva pluralitat, desitja testimoniar la seva admiració sense reserves davant l'actitud de Catalunya en pro de la nostra lluita per la llibertat". Al maig, una altra vegada aMañana, Ridruejo va publicarOtra vez Cataluña, un article memorable en què denunciava "el recel davant el català, generador de les pitjors incomprensions". Està inclòs en la nova reedició del seu assaigEscrito en España, preparada per Jordi Gracia. No ha perdut actualitat.
- Natura L'espectacular poble de conte a només 30 minuts de Vic
- Entrevista Andreu Buenafuente: «A hores d’ara ja no em preocupa aixecar polseguera»
- Investigació en marxa ¿Què ha passat a Cornellà? Les claus de l’atropellament múltiple al camp de l’RCD Espanyol
- Famosos La gran ficada de pota de Lola Índigo després de l’atropellament a Cornellà: ha hagut de demanar perdó
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Ministra d’Inclusió. El repte de governar Saiz: "És necessària la política del retrobament"
- Esmorzar de ‘Diario de Noticias’ i EL PERIÓDICO Illa: "Quan Catalunya i Navarra lideren, Espanya avança i Europa s’enforteix"
- Atletisme "¿La plata europea? Continuo sent el mateix pringat"
- TENNIS L’Alcaraz més "intel·ligent" se cita amb Sinner en la final de Roma
- La ronda italiana Fantàstica victòria d’Ayuso al Giro