CIBERCONSULTA

Una enquesta escull els millors 'hits' de Motown

El segell de pop negre prepara les celebracions del seu 50è aniversari

1
Es llegeix en minuts
RAMÓN VENDRELL
BARCELONA

Diana Ross va ser la reina del segell Motown els dies de glòria de la discogràfica (alguna cosa hi devia tenir a veure la seva relació sentimental amb Berry Gordy, el qui tallava el bacallà a la firma), i encara ho és quan falta poc per al 50è aniversari de la marca. Quatre cançons seves, una en solitari (Ain't no mountain high enough) i tres amb les Supremes (You can't hurry love,Stop! In the name of loveiBaby love), encapçalen per aquest ordre www.votamotown50.com, una llista de 109hitsdel segell de pop negre entre els quals els aficionats poden escollir el seutop 5durant l'octubre. Les 50 peces més votades entraran en el recopilatori triple que sortirà al desembre com a pròleg de les celebracions del mig segle de Motown.

NÚMEROS U

Gordy va fundar el segell Tamla, llavor de Motown Records Corporation, a Detroit el gener de 1959. El 2009 no hi haurà efemèride musical que pugui competir amb el 50è aniversari de la firma. Deixant de banda la importància sociocultural i els èxits artístics (i és deixar moltes coses de banda), l'estadística comercial dóna una idea de la grandesa de l'escuderia. Els seus artistes van aconseguir 45 números u a la llista d'èxits pop dels EUA als 60 i 70. En rhythm and blues van manar de manera dictatorial, amb més de 100 números u.

Notícies relacionades

Completen eltop 10momentani de www.votamootown50.comI want you back, de Jackson 5;I'm still waiting, de l'acaparadora Ross;What's going on, de Marvin Gaye;My girl, de The Temptations;Endless love, de Lionel Richie i Diana Ross, iI'll be there, de Jackson 5. Per sota (¡per sota!) hi ha cançons de titans com Stevie Wonder, Michael Jackson en solitari, The Four Tops, The Isley Brothers, Smokey Robinson & The Miracles, Edwin Starr, Martha Reeves & The Vandellas... Quin catàleg.

Amb 1.100 persones que han triat les seves cinc melodies preferides de Motown, Espanya és el segon país amb més participació en la votació, darrere del Regne Unit.