FOLKLORE

L'Escala evoca a la Festa de la Sal el seu origen mariner

La celebració obre les portes amb poesia, recreacions històriques i música

El cantant Josep Tero, que obrirà el festival.

El cantant Josep Tero, que obrirà el festival.

1
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA
L'ESCALA

L'Escala és un poble mariner per excel.lència, que a principis del segle passat comptava amb més d'un centenar d'embarcacions dedicades a la pesca de la sardina. Aquests orígens han deixat una arrelada tradició, que des de fa una dècada els veïns de la localitat evoquen cada estiu a la Festa de la Sal. Una celebració que a partir d'avui torna a obrir les portes amb música, poesia i recreacions històriques.

El concert d'obertura anirà a càrrec del cantautor local Josep Tero, que aquesta nit tocarà temes del seu últim treball, Fronteres. Prèviament, sobre les 22 hores, es recitarà el poema inèdit de Jaume Comas titulat El dol del palangrer. El Museu de l'Anxova i de la Sal serà gratuït durant tota la tarda.

EMPÚRIES Dissabte al matí, Maria Teresa Pellicer i Marcel Pagès presentaran el disc Cançons tradicionals catalanes a l'Escala, mentre que a la platja es portarà a terme una concentració d'embarcacions de vela llatina. Amb motiu del centenari del començament de les excavacions d'Empúries, en la present edició s'ha invitat el grup de dansa de Foça (Turquia), perquè aquesta va ser la localitat d'on van partir els grecs foceus que van colonitzar el litoral empordanès. El grup folklòric actuarà a les set del vespre.

Notícies relacionades

Com és tradició, hores abans es portarà a terme una mostra d'oficis mariners i de la indústria de la salaó, amenitzada pel grup d'havaneres La Vella Lola. A les 18.00 hores, atracarà el vaixell de la sal, que arribarà acompanyat de la goleta Santa Eulàlia (1919) del Museu Marítim de Barcelona. Els organitzadors de l'acte assenyalen que la Festa de la Sal no pretén ser una fira dedicada a un producte gastronòmic, ni un mercat inspirat en un temps anterior, sinó la recreació d'un dia corrent en la vida quotidiana de l'antic port de l'Escala. Un salt enrere en el temps, en el qual participen els habitants de la localitat.

Després de l'actuació del Pont d'Arcalís (a mitjanit), el grup cubà Maguey tancarà la festa amb el ball final (diumenge, 1.30 hores). Els caribenys han arribat a Catalunya a través de l'associació d'ajuda al discapacitat GERD, en el marc d'una campanya destinada a recaptar fons per finançar la producció de cadires de rodes a Cuba.