CEPTRE MUNDIAL

Muguruza arriba al número 1 sense jugar

La derrota de Pliskova en els quarts de final de l'Open dels EUA corona l'espanyola

zentauroepp39844274 garbine muguruza  of spain  waves to spectators after defeat170906185716

zentauroepp39844274 garbine muguruza of spain waves to spectators after defeat170906185716 / Seth Wenig

2
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran / Barcelona

Per segona vegada en la història i després de 22 anys, una tennista espanyola serà dilluns que ve número 1 del món. Garbiñe Muguruza es va coronar ahir sense necessitat de  guanyar-s’ho sobre la pista, com va reconèixer que li hauria agradat fer-ho.

La derrota de la txeca Karolina Pliskova, en els quarts de final de l’Open dels Estats Units on defensava 1.300 punts com a finalista l’any passat, va permetre a la tennista caraquenya, eliminada en vuitens de final aquest any a Flushing Meadows, assegurar-se aquesta posició amb 6.030 punts, 510 més que la fins ara número 1 mundial, que es queda amb 5.520, superada també per la romanesa Simona Halep, eliminada en primera ronda, que serà segona amb 5.965 punts.

«Estic molt contenta de ser la pròxima número u, la veritat és que és un moment molt especial. Sempre somies això. En cada aniversari, cada cop que bufava les espelmes el desig sempre era el mateix: ser la millor i ara ha arribat», va dir ahir l’espanyola des de Ginebra, on va estar seguint per televisió el partit de Pliskova Vandeweghe.

Muguruza, de 23 anys (Caracas, 1993), campiona de Roland Garros el 2016 i fa un parell de mesos de Wimbledon, està fent la seva millor temporada al circuit femení des que va debutar el 2009. La tennista espanyola succeeix Arantxa Sánchez Vicario, que el 6 de febrer del 1995 va aconseguir ser número 1 mundial.

Arantxa, 12 setmanes

La tennista catalana, campiona de tres Roland Garros (1989, 1994, 1998) i d’un Open dels Estats Units (1994), entre els 29 títols guanyats en tota la seva carrera, va aconseguir aquesta posició després que la tennista sèrbia Monica Seles s’hagués de retirar temporalment del circuit al ser apunyalada alguns mesos abans a Hamburg per un fanàtic. Arantxa Sánchez es va mantenir com a número 1 mundial durant 12 setmanes.

L’absència de Serena Williams, a causa del naixement del seu primer fill fa una setmana, havia deixat oberta la carrera pel número 1 mundial aquesta temporada i, donada la mínima diferència de punts que hi ha entre les tennistes en la classificació, la pugna pel lloc seguirà fins a final d’any. Fins a vuit jugadores (Pliskova, Halep, Muguruza, Svitolina, Wozniacki, Konta, Kuznetsova Venus Williams) partien aquest any amb la possibilitat de lluitar pel número 1 que defensava l’alemanya Kerber a l’Open d’Austràlia.

Pliskova va ser la primera a aconseguir-ho després del torneig de Wimbledon, però, a partir de dilluns que ve, Garbiñe Muguruza es convertirà oficialment en la 24a tennista que arriba a dalt de tot al circuit femení des que la jugadora australiana Evonne Goolagong el va inaugurar el 2 d’abril del 1976, quan la WTA va estrenar aquesta classificació.

Notícies relacionades

La tennista que més setmanes ha estat com a número 1 mundial segueix sent l’alemanya Steffi Graff, que hi va estar un total de 377 setmanes, i la segueixen Martina Navratilova (332) i Serena Williams (319). 

L’Open dels Estats Units pot passar a la història per al tennis espanyol perquè, si Nadal manté el seu rànquing com a número 1 (lluita amb Federer pel lloc) serà la segona vegada que dos tennistes de la mateixa nacionalitat comparteixen el cim des que els alemanys Boris Becker i Steffi Graf  ho van aconseguir el 1991.