Cap de setmana de risc d'incendi forestal

Catalunya travessa l'equador amb un balanç positiu d'hectàrees cremades

L'agost continuarà sent un mes complicat perquè les pluges han caigut de forma irregular

Briefing entre els responsables dels Bombers de la Generalitat durant la campanya.  / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Catalunya travessa aquest cap de setmana l’equador de la campanya forestal amb un registre d’hectàrees cremades inferior al d’altres estius. Un balanç positiu si es pren consciència que s’han viscut jornades tan complicades com la del 19 de juliol, el dia en què es va batre un rècord de simultaneïtat d’incendis, alguns tan greus com el de Rocallaura (Urgell) amb gairebé 700 hectàrees cremades. En total, durant aquella jornada, els Bombers de la Generalitat van apagar més de 80 focs.

    Aquest cap de setmana, Ca­talunya enfronta un altre episodi complicat. El subinspector del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), Asier Larrañaga, avisa que les previsions confirmen que les temperatures s’elevaran. Diumenge la «massa d’aire calent» procedent del sud coincidirà a més a més amb «certa inestabilitat» que podria derivar en descàrregues de llamps.

    Les pluges que han caigut durant els últims dies no ho han fet «de forma regular sobre tot el territori» i això ha deixat encara zones molt seques, subratlla Larrañaga. «L’estrès hídric» sofert per la vegetació a causa d’un dels hiverns menys plujosos dels últims anys ha deixat una gran quantitat de combustible «que crema amb molta facilitat» als boscos, remarca Sebastià Massagué, cap de la divisió de Grups Operatius Especials. La massa forestal del sud de Tarragona, per exemple, es troba en unes condicions molt similars a les del nord del País Valencià, escenari d’incendis virulents.

Notícies relacionades

    El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, demana als ciutadans que «no abaixin la guàrdia» perquè, encara que històricament els focs més greus es concentren en els mesos de juny i –especialment– juliol, el mes d’agost segueix sent perillós. Es poden donar més episodis de calor, com el d’aquest cap de setmana, que condueixin a situacions «complexes», manté el tècnic del GRAF. «Fins que no arribi el mes de setembre i caigui aigua sobre totes les zones el risc no anirà disminuint», assenyala.

    La campanya travessa l’equador, però es mantenen tots els recursos i segueix intacta la mateixa tensió, remarca Massagué. Queda encara tota la segona part de l’estiu.