Quatre morts a l'estavellar-se un avió militar a Sevilla

Ferits greus dos membres de la tripulació més, espanyols com les víctimes mortals

Els pilots van avísar d'una avaria i al mirar d'aterrar van tocar una torre elèctrica

Un avió no comercial s’estavella a prop de l’aeroport de Sevilla. / periodico

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

«Estava tot destrossat, amb les restes escampades, era molt desagradable, especialment la pudor de cremat». Així van relatar ahir diversos testimonis a les autoritats l'estat en què va quedar l'avió militar Airbus A400M, el gran projecte de l'aeronaútica europea, que es va estavellar al cap de poc d'enlairar-se, després de tocar una torre elèctrica. Dels sis ocupants, tots espanyols, quatre van morir i dos van resultar ferits molt greus.

L'accident es va produir al voltant de les 13 hores. Feia poc que l'avió, de grans dimensions perquè es fa servir per a transport militar i està capacitat per transportar tràilers, s'havia enlairat des de les instal·lacions de la factoria Airbus, en vol de prova. Es tractava de la primera de les comprovacions de l'aeronau, que havia de ser entregada al Govern de Turquia al juny. Segons fonts de la investigació, els pilots van avisar que tenien problemes i van intentar un aterratge d'emergència en un camp de cultiu a una milla de l'aeroport de Sevilla.

A falta que l'empresa concreti les circumstàncies del sinistre, dos agricultors que estaven treballant en una parcel·la pròxima asseguren que van veure com l'avió tocava terra, feia un gir i tocava una torreta elèctrica i la feia caure , cosa que va provocar l'incendi de l'aeronau.  Les restes van quedar disseminades per la zona, i únicament es podia distingir el morro i part de la cabina amb les seves finestretes. «Només es veia un munt de cendra, amb el motor per un costat, les rodes i el fusellatge per un altre...», va narrar un dels testimonis a pocs metres del lloc del sinistre, situat a un quilòmetre d'un centre comercial i diverses factories en què al ser dissabte no hi havia gaires treballadors.

Aquests ciutadans van ser els primers a acostar-se a l'avió sinistrat, d'on sortia una gran columna de fum que es podia veure des de diversos punts de la ciutat.Van explicar que dos dels ocupants de la nau van intentar sortir per la finestra, i ells s'hi van acostar immediatament per arrossegar-los i allunyar-los de la zona en flames. Un dels agricultors va patir cremades en una de les mans.

Notícies relacionades

TREBALLADORS CIVILS// Fonts del Govern van confirmar que a bord de l'avió hi viatjaven un total de sis persones, segons va poder relatar un dels supervivents. Encara que la seva identitat no ha sigut encara facilitada, sí que s'ha confirmat que es tractava d'un pilot, un copilot, un mecànic i tres enginyers. Procedien d'Andalusia i altres punts d'Espanya, ja que almenys n'hi ha un d'origen gallec, segons va confirmar el president del Govern, Mariano Rajoy, que es va assabentar del que havia passat durant un míting a les Canàries i es va traslladar ràpidament fins a Sevilla acompanyat de la ministra de Foment, Ana Pastor. Allà es va entrevistar amb directius d'Airbus i la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz. Les forces polítiques van acordar suspendre els actes electorals que quedaven pendents el dia d'ahir.

Malgrat la destinació militar de l'aeronau, els tripulants eren civils, però almenys tres d'ells havien estat a l'Exèrcit de l'Aire, encara que en l'actualitat estaven en excedència. Els ferits van ser traslladats de seguida a dos hospitals de la capital sevillana, un d'ells en estat molt greu al presentar politraumatismes i cremades de segon i tercer grau. Tots dos van ser intervinguts quirúrgicament i l'estat en què es trobaven ahir a la nit era «estable dintre de la gravetat». La resta d'ocupants van morir en l'acte, i les seves restes van quedar escampades per la zona. Un d'ells no va poder ser localitzat fins hores més tard.