COMPAREIXENÇA DAVANT EL JUTGE

Els mossos acusats de vexar uns detinguts en el 'macrobotellón' de Barcelona neguen els fets

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / BARCELONA

Quatre dels vuit mossos d'esquadra imputats per un suposat cas de maltractaments i vexació a uns joves durant la seva detenció i posterior estada a comissaria per la seva suposada participació en els altercats delmacrobotellóndel març del 2006, han afirmat que la seva actuació va ser correcta i que van utilitzar la mínima força imprescindible per practicar l'arrest.

Així ho han manifestat els agents que van detenir els denunciants i que han declarat avui davant el Jutjat d'Instrucció número 12 de Barcelona, que investiga la denúncia que quatre joves de 18 anys van presentar per un presumpte delicte contra la integritat moral, una falta de lesions i un delicte de detenció il·legal i falsedat en document públic, ja que ells asseguren que no van participar en els altercats i que, per tant, els fets plasmats en l'atestat són falsos.

"Violència innecessària"

Els nois, que ja van ratificar la seva denúncia davant el jutge fa uns mesos, asseguren que els agents els van detenir utilitzant "una violència innecessària", causant-los lesions, i que els van menysprear durant el temps que van estar arrestats, primer a la comissaria de Ciutat Vella i posteriorment a la de Sants, "amb burles i humiliacions", fins al punt de fer-los despullar "sense cap motiu que ho aconsellés" i sense donar-los cap explicació.

Segons fonts judicials, els quatre agents que han declarat han negat que practiquessin la detenció de forma il·legal i han assegurat que la seva actuació va ser correcta en tot moment. Els mossos han mantingut que van utilitzar la força mínima indispensable i que no van fer ús de les defenses reglamentàries, tal com asseguren els joves.

El lletrat que representa els denunciants, Andrés Maluenda, ha explicat que la nit delmacrobotellónhi va haver "un munt" de detinguts i que potser els mossos "no podien fer les coses com en un dia normal". En aquest sentit, segons el seu parer, "es van excedir del marge que tenien com a agents". Demà donaran la seva versió dels fets els altres quatre mossos d'esquadra imputats, que suposadament van vexar els denunciants a la comissaria. FETS.

"Cap mena de resistència"

Els fets es remunten a les quatre de la matinada del 18 de març del 2006, quan els quatre joves estaven al carrer de Portaferrissa de Barcelona, on, "sense voler-ho", es van veure immersos en elmacrobotellónque s'havia convocat, segons consta en la seva denúncia.

Els denunciants van decidir anar-se'n a casa, però a l'arribar a la Rambla, diversos agents de paisà es van abalançar sobre tres d'ells --Andrés A.J., Xavier M.R. i Jordi B.M.-- i, presumptament, els van pegar amb les porres "sense que n'hi hagués cap necessitat", ja que no estaven oferint "cap mena de resistència", segons argumenten els joves.

Impossibilitat d'identificar els agents

Notícies relacionades

El quart denunciant, Pau M.R., era a pocs metres de distància dels joves i, al veure que els estaven agredint, s'hi va acostar corrent per ajudar-los. A continuació, els mossos van procedir "de manera arbitrària a la seva detenció il·legal".

Els joves asseguren que els agents els van menysprear durant el temps que van estar detinguts i que els van insultar i van amenaçar. A més, segons la seva versió, els van obligar a firmar "un munt" de documents sense que ells en coneguessin el seu contingut, i van actuar sempre ocultant el seu número de placa per evitar ser identificats.

Temes:

Botellon