RESSACA ELECTORAL

Pedro Sánchez furga en el daltabaix del PP català

"No es pot ser gran a nivell nacional sent una anècdota a Catalunya", sentencia

El líder del PSOE diu que és l'hora que Rajoy es mogui i doni un solució política

zentauroepp41395004 rueda prensa iceta y pedro sanchez foto danny caminal171222141144

zentauroepp41395004 rueda prensa iceta y pedro sanchez foto danny caminal171222141144

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«No es pot ser gran a nivell nacional sent una anècdota a Catalunya». Així de contundent es va mostrar ahir Pedro Sánchez amb el PP, furgant en les «debilitats d’un projecte que té menys suports a Catalunya que una força antisistema». Durant la seva compareixença amb Miquel Iceta per valorar els resultats dels comicis i l’escenari que es dibuixa, el líder del PSC es va encarregar de fer l’autocrítica de la campanya socialista, mentre que el del PSOE va aprofitar per fer sang amb el daltabaix electoral del partit de Mariano Rajoy, a qui li ha reclamat una «solució política».

Des del seu punt de vista, l’única manera de «guanyar l’independentisme» passa perquè Rajoy mogui fitxa. «Ha arribat l’hora que el Govern assumeixi responsabilitats i proposi una solució política (...). Està en perill la convivència a Catalunya i la recuperació de l’economia espanyola», va rematar Sánchez, que va viatjar a Barcelona per assistir a la reunió de l’executiva del PSC, que va analitzar el mapa que es configura després del 21-D. 

VERTEBRACIÓ D’ESPANYA / Encara que no hagin crescut tant com s’esperaven, la lectura que ell fa és que els socialistes han guanyat al ring català al PP un assalt en el combat particular que tots dos lliuren en clau espanyola. Per Sánchez, de les dues forces «cridades a governar Espanya», el PP i el PSOE, els socialistes són ara l’únic partit «capaç de vertebrar aquest país i amb presència notable en tots i cada un dels territoris». 

«A l’independentisme se’l guanyarà construint un projecte de regeneració política nacional, basat en valors d’esquerra, constitucional i basat en la justícia social, la igualtat i la vertebració. I l’únic partit capaç de fer-ho, un cop s’ha vist esgotat el projecte del PP, és el PSOE», va sentenciar. 

MENJAT PER LA TARONJA MECÀNICA / ¿El PSOE tem que Ciutadans pugui traslladar el seu creixement a Catalunya a la resta d’Espanya? El líder del PSOE ni tan sols va pestanyejar davant d’aquesta pregunta i va assegurar que no el preocupa gens ni mica. En aquest sentit, va apuntar que si algú hauria d’estar nerviós per la pujada de la formació d’Albert Rivera és el PP, canibalitzat a Catalunya per la taronja mecànica i amb qui competeix pel vot conservador.

L’autocrítica de la campanya del PSC la va deixar per al primer secretari del PSC. Iceta ha aconseguit frenar 18 anys de caiguda en vots i escons del seu partit en les eleccions al Parlament, però no s’ha traduït en la remuntada esperada.

 «Potser no hem comptat amb l’excepcionalitat d’aquestes eleccions, no hem generat prou confiança en els sectors populars no independentistes i la tercera via no es veu encara com la solució per superar una situació tan polaritzada», va reflexionar Miquel Iceta.

Dos elements poden haver resultat clau al final d’una campanya que havia transcorregut sense sobresalts. A ningú se li escapa que la carta de Josep Borrell per intentar esgarrapar vots a Ciutadans en l’últim tram no ha tingut l’efecte esperat i diverses veus dins del partit consideren que frases de perfil gruixut com la famosa referència a la necessitat de «desinfectar les ferides» poden haver sigut contraproduents. I que els titubejos amb els indults han donat més combustible a Inés Arrimadas i Albert Rivera en el seu meteòric creixement en el front antiindependentista.

Notícies relacionades

DATA DE CADUCITAT / ¿I ara què? Encara que tots dos assumeixen que hi haurà un nou Govern independentista, tant Sánchez com Iceta van voler recordar que l’independentisme segueix sense ser capaç de superar el llindar del 50% de suports. «Han guanyat en escons però no en vots. Si ahir no tenien majoria social per avançar en el camí de la independència, avui menys. No es pot intentar governar per al 47% sinó per al 100%», va exclamar el líder del PSOE.

 Per això, després d’apuntar que la «data de caducitat» de l’aplicació del 155 serà «quan es constitueixi un nou govern de Catalunya», espera que Carles Puigdemont o qui es posi al capdavant del nou executiu s’oblidi de la unilateralitat. «S’han d’atenir a la legalitat constitucional i estatutària perquè si una cosa funciona a Espanya és la Constitució, l’Estatut i la democràcia, no la unilateralitat».