El reglament d'Europol permet que l'Estat autoritzi "contactes directes" de l'oficina amb els Mossos

La normativa demana als països que garanteixin una "cooperació i comunicació eficaç" amb tots els cossos policials competents

zentauroepp39725106 un grup de mossos durant l escorcoll al bloc de ripoll aques170818100939

zentauroepp39725106 un grup de mossos durant l escorcoll al bloc de ripoll aques170818100939 / Xavier Pi

1
Es llegeix en minuts
ACN / Brussel·les

El reglament de l'Oficina Europea de Policia (Europol) permet "contactes directes" amb els Mossos, prèvia autorització del Govern central. "D'acord amb les condicions que determinin els estats membres, inclosa la participació de la unitat nacional, els estats membres poden autoritzar contactes directes entre les seves autoritats competents i Europol", afirma el reglament en el seu article 7.5.

La normativa preveu, fins i tot, que aquests contactes no hagin de passar pel filtre de l'Executiu central si "indica que no necessita rebre" la informació intercanviada. Igualment, l'oficina insta els Estats a garantir una "cooperació i comunicació eficaç" amb tots els cossos policials competents.

El reglament d'Europol 2016/794, aprovat l'11 de maig de l'any passat, indica en el seu article 2 que cada estat de la Unió Europea ha de designar una "unitat nacional". "La unitat nacional serà l'únic òrgan d'enllaç entre Europol i les autoritats competents dels estats membres. No obstant, d'acord amb les condicions que determinin els Estats membres, inclosa la participació prèvia de la unitat nacional, els Estats podran autoritzar contactes directes entre les seves autoritats competents i Europol", subratlla el text.

"La unitat nacional rebrà al mateix temps d'Europol tota la informació intercanviada durant els contactes directes entre Europol i les autoritats competents, excepte en el cas que indiqui que no necessita rebre-la", afegeix el reglament.

Reclamació de la Generalitat

Notícies relacionades

En la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya del mes de juliol, que es va celebrar després de vuit anys sense fer-ho, es va acordar que els Mossos s'incorporessin a Europol. I la Generalitat ha redoblat la seva petició arran dels atemptats després que la policia catalana hagi "demostrat que pot ser-hi". No obstant, aquest dimarts, la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, va assenyalar que calia estar "molt pendents del que la pròpia normativa i gestió d'Europol permet".

A principis de setembre, està previst que es reuneixi una comissió de seguiment acordada a la Junta de Seguretat per concretar l'entrada de la policia catalana en aquest organisme europeu.