LLUITA ANTITERRORISTA

El Govern reclama que els Mossos participin en nuclis d'informació europeus

L'oficina europea assenyala que es tracta d'"un assumpte nacional" a resoldre a Espanya

39348326 601

39348326 601

2
Es llegeix en minuts
Agències / Barcelona

El conseller de Presidència, Jordi Turull, va reclamar ahir que els Mossos d’Esquadra participin en els nuclis d’informació policials a nivell europeu, ja que el cos català «ha demostrat que hi pot ser». Així, va apuntalar la reivindicació realitzada la vigília pel president, Carles Puigdemont: «Aquesta necessitat ja no la discuteix ningú».

La reclamació no és nova, ja que la Generalitatja la va portar, el mes passat, a la Junta de Seguretat, on es va acordar que el Ministeri de l’Interior ho estudiaria.

En declaracions a Onda Cero, Turull va opinar que, amb la mort de l’autor de la massacre a la Rambla, la ciutadania «se sent molt més segura» després d’una «actuació exemplar» del cos policial. El conseller va destacar «l’actuació brillant dels Mossos, en col·laboració amb tots els cossos», ja que, va recordar, la «complicitat» ha sigut «total» entre les diferents policies. «Que en cinc dies s’hagi desarticulat tota aquesta cèl·lula no ho pot dir tothom; posem-ho en valor», va dir.

Però sí que va reclamar que els Mossos tinguin "accés i participin en nuclis d'informació a nivell europeu, perquè la informació és bàsica i els Mossos han demostrat que poden ser-hi", en al·lusió a l'Europol. Aquesta reclamació ja la va fer el Govern el juliol passat en la reunió de la Junta de Seguretat i es va acordar que el Ministeri de l'Interior estudiarà facilitar pròximament l'accés dels Mossos a aquest organisme.

En el mateix sentit, el conseller d’Interior, Joaquim Forn, va insistir, a RAC-1, a demanar la reunió de la comissió de seguiment de la Junta de Seguretat de Catalunya els pròxims dies, per acabar d’impulsar l’entrada directa dels Mossos d’Esquadra a l’Europol. Una reclamació que, va afirmar, ja ha fet arribar al ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido. Segons Forn, «moltes policies europees no entenen» per què la catalana no està present en l’organisme, tenint en compte que la lluita contra el terrorisme és un treball global. El titular de Justícia, Carles Mundó, a més a més, va telefonar al Govern central per passar «de les paraules als fets».

L'agència, al marge del debat 

Europol, per la seva part, preguntada per la qüestió, es va limitar a afirmar que la participació dels Mossos en l’oficina europea és «un assumpte nacional» espanyol que s’ha de resoldre «dins d’Espanya». «No li correspon a Europol participar en aquest debat», va dir la portaveu de l’agència de la Unió Europea en matèria policial, Tine Hollevoet, va informar l’ACN.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, havia assenyalat respecte a la reivindicació de l’Executiu català, a Sant Sadurní d’Anoia –on es va reunir amb l’alcalde d’aquest municipi i el de Subirats–, que «cal estar pendents» sobre què és el que permet la normativa d’Europol.

El pacte antigihadista

Notícies relacionades

Per un altre costat, Turull ha justificat que el seu partit, el PDECat, no firmi el pacte antiterrorista perquè "és una cosa que ve de fa temps" i s'hi "barrejava la lluita contra el terrorisme amb pinzellades de temes ideològics que no hi tenien res a veure", cosa que ha atribuït sobretot a l'anterior ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz.

"Però no hi ha cap dubte que, per part de les forces polítiques del Govern, la seva implicació activa en la lluita i denúncia del terrorisme, sigui del calibre que sigui, és indubtable, sempre ho hem denunciat i combatut", ha insistit.