REUNIÓ A PALMA

Rajoy i Felip VI celebren la tradicional reunió de Marivent amb el referèndum de l'1-O sobre la taula

El president i el Rei es reuneixen a Palma per analitzar la situació política

El cap de l'Executiu ha arribat tard a la cita perquè ha tingut un atac de lumbago

undefined39590561 gra117 palma de mallorca  7 8 2017   el rey felipe vi y el p170807151246

undefined39590561 gra117 palma de mallorca 7 8 2017 el rey felipe vi y el p170807151246 / Ballesteros

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Palma

Mariano Rajoy dinarà amb Felip VI al palau de Marivent, a Palma de Mallorca, i tots dos celebraran la tradicional reunió estival. En aquesta ocasió tenen un tema capital sobre la taula: només falten 54 dies per a l'anunciat referèndum independentista de l'1 d'octubre.  

El pla de la jornada s'ha hagut de modificar per un atac de lumbago que ha tingut el president aquest matí a Galícia, on està passant uns dies de vacances. Segons han explicat fonts de la Moncloa, ja va tenir fa dues setmanes un episodi similar, "abans de la seva compareixença davant l'Audiència Nacional" pel 'cas Gürtel'. En un principi, el pla era que el cap de l'Executiu arribés a les 12.30 a la residència d'estiu dels Reis, es reunís amb el cap de l'Estat, atengués la premsa i després tots dos dinessin sols. Ara despatxaran durant el dinar i després Rajoy compareixerà davant els mitjans de comunicació.

L'atac l'ha tingut després de la seva habitual caminada matinal. Fonts governamentals han dit que els metges li han injectat un calmant i que ja es troba més o menys bé. 

Els recursos davant el Constitucional

El president del Govern, que ha reiterat en nombroses ocasions que els sobiranistes no se'n sortiran, analitzarà amb el cap de l'Estat els últims passos fets per la Generalitat per aconseguir el seu objectiu i també pel Tribunal ConstitucionalL'Executiu central s'està recolzant en aquesta institució per evitar qualsevol preparatiu de la consulta. Rajoy va presentar un recurs contra la reforma del reglament del Parlament que permetria la desconnexió exprés i el Constitucional el va admetre a tràmit dilluns passat, un pas que implica la suspensió automàtica de les modificacions introduïdes per Junts pel Sí i la CUP. A més, el líder del PP i Felip també podran comentar els atacs contra el sector turístic, alguns reivindicats per Arran, una organització afí als anticapitalistes. 

Notícies relacionades

Amb aquesta reunió a Palma, Rajoy i el Rei reprenen aquesta tradicional cita d'agost, ja que l'any passat no es va celebrar a Marivent sinó al palau de la Zarzuela, a Madrid, a causa de la situació d'interinitat política.

Rajoy arriba a l'illa després d'haver passat uns dies de vacances a Ribadumia (Pontevedra), on va atendre un dia els mitjans de comunicació després de la seva passejada matinal. El president del Govern tornarà després de la seva entrevista amb el Rei a Galícia. Allà, a l'auditori de Chantada (Lugo), reapareixerà dimecres en l'acte dels 40 anys de l'empresa Hotusa. El líder del PP seguirà a mig gas i pendent de la situació a Catalunya fins al 25 d'agost, encara que ja ha advertit que si cal convocar un Consell de Ministres extraordinari abans per estudiar algun nou possible recurs contra els independentistes ho farà.