AL PARLAMENT

El bloc independentista donarà via lliure aquest dimecres a la tramitació exprés de les lleis de desconnexió

JxSí i la CUP aprovaran la reforma del reglament del Parlament entre denúncies de l'oposició

zentauroepp39452247 ple parlament    foto   ricard cugat170726120320

zentauroepp39452247 ple parlament foto ricard cugat170726120320

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

L'últim ple del Parlament de l'actual període de sessions -un 'ple escombra' que aprovarà nombroses tramitacions pendents- veurà aquest dimecres com es consuma una de les decisions més polèmiques del procés sobiranista: la reforma del reglament portada a terme sense consens per Junts pel Sí i la CUP per permetre aprovar les lleis de desconnexió sense debat ni esmenes. És a dir, l'aprovació exprés de la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica -quan es decideixi portar a votació aquesta última-. Fins ara només es podia tramitar de manera ràpida un projecte de llei del Govern "si la naturalesa del projecte ho aconsella o la simplicitat de la formulació ho permet".

Serà un debat carregat de tensió, ja que la resta de grups, des de Catalunya Sí que es Pot fins al PPC, passant pel PSC Ciutadans, han denunciat la falta de garanties democràtiques que suposa la reforma reglamentària que aquest dimecres veurà la llum, i que en el seu article 135 permetrà que una proposició de llei, a sol·licitud del grup parlamentari promotor, es pugui tramitar "directament en lectura única". L'acord final d'aquesta lectura única correspon al ple del Parlament, una vegada escoltada la Junta de Portaveus.

Des de l'origen, aquesta reforma del reglament -que incorpora altres modificacions del funcionament ordinari del Parlament, però cap de tan polèmica com l'esmentada- ha generat una enorme indignació de tots els grups de l'oposició, que l'han qualificat de "xou", "exercici de trilerisme", "trampa", "tripijoc" i "drecera democràtica", entre altres qualificatius. La seva indignació té a veure amb el fet que es pretén aprovar sense debat previ una de les lleis més transcendents des de la recuperació de la democràcia al Parlament, la de transitorietat jurídica, que establirà de fet una legalitat catalana al marge del marc legal constitucional espanyol.

Jxsí ha al·legat que altres parlaments, com el mateix Congrés dels Diputats, permeten la tramitació exprés de lleis d'un grup parlamentari. I que així s'ha fet en les dues últimes modificacions de la Constitució, entre altres moments.

Un camí tortuós

El cas és que el recorregut d'aquesta reforma del reglament al Parlament ha sigut tortuós, perquè fins i tot la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, i els serveis jurídics van recomanar reformular la proposta i tramitar-la en forma de ponència conjunta per permetre un debat entre tots els grups. Però l'oposició va boicotejar la ponència, en protesta pel contingut que es pretenia donar a la reforma reglamentària. Addueixen que un canvi de les regles del joc del dia a dia parlamentari s'ha de fer amb un debat serè i sense imposicions temporals.

El cert és que no només els grups no independentistes han criticat la reforma. També el mateix 'constitucional català', el Consell de Garanties Estatutàries (CGE), ha instat per unanimitat a retocar el textConsell de Garanties Estatutàries de la reforma reglamentària perquè vulnera la Constitució i l'Estatut i limita els drets de les minories parlamentàries.

Notícies relacionades

"La tramitació en lectura única ha de ser utilitzada de manera excepcional per a l'aprovació de lleis que no requereixin un extens procés deliberatiu per la seva escassa rellevància política i social", afirma el CGE en la seva resolució. El Consell subratlla que "com a garantia dels drets dels diputats", l'article 135 -el que introdueix al reglament la tramitació exprés de les lleis d'un grup parlamentari- hauria de preveure "explícitament la facultat de presentar esmenes i els termes en què se substanciaria aquest tràmit". Però si no hi ha sorpreses d'última hora, cap de les 11 esmenes del grup del Govern, de Junts pel Sí, preveu modificar el redactat, tal com li reclama el CGE.

Suspensió per corrupció

Per una altra part, s'haurà de veure si JxSí accepta una de les esmenes de la CUP, que reclama que el reglament incorpori que "la mera condició d'investigat en un procediment penal per part d'un òrgan judicial de l'àmbit penal per un delicte de l'àmbit de corrupció política provocarà immediatament la suspensió de la condició de diputat per un període de tres mesos". Si s'aprova aquesta modificació, automàticament Germà Gordó, exdiputat del PDECat i avui parlamentari no adscrit, hauria de ser suspès, per estar investigat en el 'cas 3%', de presumpte finançament il·legal de l'extinta Convergència.