El Consell de Garanties refuta la reforma del reglament del Parlament per a la ruptura exprés

Considera que la tramitació per lectura única que plantegen JxSí i la CUP s'ha de limitar a lleis d'"escassa rellevància política"

Insta a garantir el dret dels diputats a presentar esmenes

jrico34407113 reunion mesa parlament  foto ferran sendra160622142454

jrico34407113 reunion mesa parlament foto ferran sendra160622142454 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / JOSE RICO / BARCELONA

El Consell de Garanties Estatutàries ha instat per unanimitat a retocar el text de la reforma del reglament del Parlament que impulsen JxSí i la CUP. Segons aquest òrgan, l'article 135 d'aquesta proposta, segons el qual un projecte de llei podria ser tramitat directament i en lectura única al ple, cosa que permetria a aquests grups accelerar els tràmits per a l'aprovació de les lleis de desconnexió, hauria de ser reformulat perquè vulnera la Constitució, l'Estatut i perquè limita el debat i els drets de les minories parlamentàries.

El Consell de Garanties opina que "la tramitació en lectura única ha de ser utilitzada de forma excepcional per a l'aprovació de lleis que no requereixin un extens procés deliberatiu per la seva excasa rellevància política i social". És a dir, entén que unes normes de tanta transcendència com les de la desconnexió no es podrien incloure en aquesta fórmula de tramitació. Les conclusions del Consell no són vinculants ni d'obligada aplicació. 

Aquest òrgan considera així mateix que el text hauria de contemplar que els projectes de llei que es vulguin aprovar en lectura única haurien d'incloure el requisit de "si la naturalesa de la proposició ho aconsella o la simplicitat de la formulació ho permet". Al no ser així, en la proposta de JxSí i la CUP, es vulnera la Constitució i l'Estatut, perquè no concreta les condicions en què una llei pot tramitar-se per la via ràpida.

DRETS DELS DIPUTATS

A més, l'anomenat 'TC català' subratlla que, "com a garantia dels drets dels diputats", l'article 135 en el seu conjunt hauria de preveure "explícitament la facultat de presentar esmenes i els termes en què se substanciaria aquest tràmit". El document presentat pels dos grups independentistes no contempla aquesta possibilitat.

Notícies relacionades

El text va ser impugnat per Ciutadans i el PSC, i el PPC també va anunciar que presentaria recurs davant el Tribunal Constitucional per "vulnerar els drets dels diputats". El líder dels populars catalans, Xavier García Albiol, va explicar a més que contactaria amb els socialistes i el partit taronja per actuar de forma conjunta en l'alt tribunal, com ja van fer el novembre del 2015 en contra del ple en què els independentistes van aprovar la declaració de ruptura

A mitjans de juny, els lletrats del Parlament van emetre un informe jurídic en què van plantejar una sèrie d'observacions a la reforma del reglament plantejada per JxSí i la CUP. El seu punt essencial en ple pols sobiranista consisteix que es permetria aprovar les lleis de desconnexió per lectura única. En aquest aspecte, els lletrats van proposar una nova redacció del text per garantir a tots els diputats "la màxima projecció i eficàcia". A més, van advertir que modificar l'ordre del dia d'un ple amb una majoria poc reforçada pot comprometre els drets de les minories parlamentàries.