La Generalitat porta al Suprem i el Constitucional l'amenaça del Govern de tallar el FLA

Junqueras sosté que "interrompre el FLA no impedirà que els ciutadans votin"

Es nega a informar Hisenda sobre els interventors de cada organisme públic sobre les despeses

zentauroepp38766378 barcelona  06 06 2017 reunio consell executiu del govern de 170614085012

zentauroepp38766378 barcelona 06 06 2017 reunio consell executiu del govern de 170614085012 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / BARCELONA

El vicepresident del Govern català i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha anunciat avui després de la reunió del Consell Executiu que "el Govern presentarà dos recursos davant el [Tribunal] Suprem i el Constitucional perquè considerem que les mesures anunciades [pel Govern central, condicionant el Fons de Liquiditat Autonòmic a Catlaunya al fet que no es destinin recursos al referèndum] són desmesurades i no es corresponen al que hauria d'exigir en el tema del FLA. Aquest doble recurs és el primer pas i també imprescindible per poder portar aquesta qüestió davant les instàncies internacionals quan sigui necessari fer-ho. S'han d'haver esgotat les vies jurídiques dins de l'Estat".

Junqueras ha afirmat que no s'informarà Hisenda dels noms dels interventors de totes les conselleriae i òrgans públics de la Generalitat i només respondran respecte a la gestió econòmica els 13 membres del Govern català: "El Govern vol protegir tots els treballadors públics. Els 13 membres del Govern assumeixen totes les responsabilitats de les decisions que pren el Govern. No facilitarem la llista de funcionaris, en algun casos treballadors laborals, de 183 entitats vinculades a la Generalitat perquè som els membres del Govern els que certificarem qualsevol petició d'informació que se'ns vulgui fer".

NO ES PAGA EL REFERÈNDUM AMB EL FLA

Junqueras ha assegurat que tallar l'aixeta del fons estatal a Catalunya només perjudicarà els proveïdors catalans i les entitats del Tercer Sector Social però no aconseguirà parar el finançament del referèndum: "L'objectiu del Govern tallant el FLA no és parar el referèndum perquè no fem el referèndum amb les factures del FLA. El que pararà o intentarà parar és el bon funcionament dels proveïdors de serveis, hospitals, residències de persones grans…". Al respecte d'un possible tall del FLA, Junqueras ha afirmat que si es portés a terme, el Govern català disposa d'un fons propi per afrontar els pagaments. En aquest sentit ha informat que durant el primer trimestre del 2017 s'han deixat d'enviar factures del FLA per part de l'Estat. "No és la primera vegada que el Govern no paga factures a través del FLA, no un mes ni dos ni potser tres. Durant el primer trimestre del 17 el Govern no va pagar cap factura a través del FLA fins al mes d'abril. ¿Hi va haver algun proveïdor que no cobrés, al gener, febrer o març? ¿N'hi va haver algun que no cobrés? La resposta és no, tots van cobrar", ha afirmat.

DRET DE DEFENSA

Per una altra part, el portaveu del Govern català Jordi Turull ha anunciat que "el Govern garantirà el dret de defensa de membres del Govern, alts càrrecs i empleats públics de l'administració, perquè cap servidor públic hagi de patir davant denúncies i querelles infundades que estem veient per part de l'actuació arbitrària de l'Estat per terra, mar i aire. La defensa jurídica anirà a càrrec de la Generalitat".

Notícies relacionades

Turull també ha anunciat un recurs del Govern català contra els tràmits de la Sindicatura de Comptes de l'Estat, en relació amb requerir responsabilitats econòmiques a l'expresident Artur Mas, i els exconsellers Ortega, Rigau i Homs per la despesa d'uns 5 milions d'euros en la consulta del 9-N del 2014. El Govern català recorrerà l'inici de la instrucció del cas perquè s'ha fet, al·leguen, vulnerant els terminis i perquè s'ha personat l'Advocat de l'Estat en aquest.

IRREGULARITATS DEL GOVERN MAS

Per una altra part, Junqueras ha reconegut indirectament l'existència d'un informe dels actuals responsables d'Infraestructures.cat del Govern català que hauria detectat irregularitats en la concessió d'obres públiques per part de l'anterior Govern d'Artur Mas, tal com avança avui el digital 'El Español'. El vicepresident ha assegurat que tant ell com el responsable actual d'infraestructures.cat han donat explicacions al Parlament i han informat sobre el que s'ha detectat davant el jutge instructor del Vendrell que analitza el 'cas 3%' i les implicacions que hi pugui tenir l'exconseller i exsecretari del Govern Germà Gordó. "Aquesta informació l'he explicat en una seu parlamentària en una compareixença en la comissió d'Economia i em consta que d'aquesta informació va respondre també el president d'Infraestructures.cat". A més, ha apuntat Junqueras, "hem traspassat qualsevol informació, dada rellevant en aquest sentit, al jutge instructor del Vendrell". El vicepresident ha donat a entendre que no es tracta d'un organisme sota control d'ERC perquè "el consell d'administració d'aquesta empresa està format pels secretaris generals de tots els Departaments del Govern". Junqueras també ha suggerit que ha tallat d'arrel les males pràctiques: "El Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda ha pres decisions perquè s'ha publicat a tots els mitjans", ha afirmat.