SECTOR FINANCER

La gran banca espanyola amenaça de deixar Catalunya si es produeix la secessió

CaixaBank, el Sabadell, el BBVA, el Santander, Bankia, l'AEB i la CECA emeten una opinió conjunta sobre els riscos d'una sortida de Catalunya de la Unió Europea i de l'euro

2
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / BARCELONA

En un moviment inèdit en el conservador i sempre prudent sistema financer espanyol, la gran banca espanyola ha deixat de banda les seves divergències històriques i ha pactat un front comú per alertar dels perills que suposaria per al sector una secessió de Catalunya d'Espanya i una sortida de la Unió Europea i de l'euro. Els bancs agrupats en l'Associació Espanyola de la Banca (AEB) i les entitats que encara formen part de la Confederació Espanyola de les Caixes d'Estalvis (CECA), la patronal de les antigues caixes, han llançat un comunicat conjunt per expressar la profunda preocupació del sector, però també de tots els poders de l'Estat, davant la possibilitat que Catalunya s'escindís d'Espanya unilateralment i deixés de formar part de les institucions europees i de l'euro després de les eleccions autonòmiques del 27 de setembre, segons han confirmat fonts del sector financer. El comunicat, molt contundent, arriba fins i tot a plantejar la possibilitat que els bancs amb seu a Catalunya reconsiderin la seva presència a Catalunya. 

"L'exclusió de Catalunya de la zona euro, com a conseqüència de la ruptura unilateral del marc constitucional vigent, comportaria que totes les entitats bancàries amb presència a Catalunya afrontarien greus problemes d'inseguretat jurídica. Aquestes dificultats obligarien les entitats a reconsiderar la seva estratègia d'implantació, amb el consegüent risc de reducció de l'oferta bancària i, amb això, d'exclusió financera i encariment i escassetat del crèdit", diu el comunicat.

Les entitats integrants d'AEB i CECA consideren que, "en tot moment, s'ha de preservar l'ordre constitucional i la pertinença a la zona euro del conjunt d'Espanya. D'una altra manera es posaria en greu risc l'objectiu de les entitats, que no

Notícies relacionades

és altre que protegir els seus dipositants i mantenir el flux de finançament a famílies, a pimes i als sectors productius i generadors d'ocupació del país. AEB i CECA fan una crida als líders polítics perquè, per mitjà del diàleg, impulsin les reformes que permetin seguir progressant en la consecució de més nivells de benestar i cohesió social per a tots", segons el document.

Secessió igual a incertesa

La banca considera que l'escenari de secessió generaria una forta incertesa, que el finançament dels bancs que operen a Catalunya perillaria, i el recurs d'accedir a la liquiditat del BCE no estaria garantit, ni tan sols a través d'una sucursal ubicada fora de Catalunya o en un país de l'eurozona. El sector bancari ha decidit anar de la mà ja que considera que emetre opinions de manera individual pot generar confusió en la clientela, a més de donar peu a interpretacions partidistes.