BARÒMETRE POLÍTIC DE CATALUNYA DEL GESOP

ERC treu més avantatge que mai a CiU i Podem aconseguiria 10 escons al Parlament

Esquerra obtindria 9 o 10 diputats més que els nacionalistes a menys de cinc mesos del 9-N

El bloc proconsulta superaria amb escreix els dos terços si s'hi incorporés el partit d'Iglesias

grafic-sondeig-639px-catala

grafic-sondeig-639px-catala

1
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / Barcelona

ERC aconseguiria ara el màxim avantatge que ha tingut mai sobre CiU en unes eleccions autonòmiques. El Baròmetre Polític de Catalunya elaborat pel Gabinet d’Estudis Socials i d’Opinió Pública (GESOP) atorga al partit d'Artur Mas les seves pitjors expectatives en uns comicis al Parlament i li pronostica 29 o 30 escons, 20 menys que en l'actualitat i la meitat que en l'anterior legislatura, quan només estava a sis de la majoria absoluta. Esquerra, en canvi, n'aconseguiria 39 i es tornaria a situar com el partit més votat després del sondeig de març, en què els nacionalistes havien recuperat el liderat. 

Aquesta diferència d'entre nou i deu places entre ERC i CiU és precisament la mateixa quantitat de representants que obtindria Podem, que irrompria a la Cambra fins i tot sense confirmar-se si concorrerà als comicis autonòmics ni se sap tampoc qui serien a Catalunya les cares visibles del projecte que lidera Pablo Iglesias.

Notícies relacionades

Les entrevistes del sondeig es van fer del 16 al 18 de juny, tres setmanes després d'unes eleccions europees en què ERC va aconseguir guanyareleccions europees per primera vegada des de la Segona República. Impulsats per aquells resultats, amb què van avantatjar CiU en més de 45.000 paperetes, els republicans agafen més força quan falten quatre mesos i mig per a la consulta prevista per al 9 de novembre. La pressió a Mas perquè no s'arronsi no disminueix.

La tercera força política a la Cambra catalana seria Ciutadans, amb 16 o 17 escons, seguida del PPC (13), el PSC (que perdria entre dos i quatre diputats respecte de l'anterior enquesta i es quedaria amb 11 o 12) i ICV-EUiA. Els ecosocialistes, a causa de la irrupció de Podem (9-10), també perdrien empenta i es quedarien amb 10-11 places. La CUP es mantindria amb els 6 escons que li va pronosticar l'anterior baròmetre.