Els punts en conflicte

A la nació li falta «eficàcia jurídica»

1
Es llegeix en minuts

«Estan mancades d'eficàcia jurídica interpretativa les referències del preàmbul de l'Estatut de Catalunya a 'Catalunya com a nació' i a la 'realitat nacional de Catalunya'». Així sentencia el Tribunal Constitucional (TC) el preàmbul de la Carta catalana. Una sentència que no anul·la res, ni tan sols reinterpreta. Es limita a constatar una obvietat. Els preàmbuls de les lleis estan mancades del valor jurídic que sí que tenen els articulats, de manera que no es pot parlar de retallada en si mateixa.

No obstant, el resultat en aquest apartat suposa una victòria per al sector conservador, que ha aconseguit atraure el progressista Manuel Aragón i tirar endavant la seva proposta per sis vots a quatre. L'incís aclaridor sobre l'ús dels termes nació i nacional -el preàmbul és bastant més llarg- es podria entendre com una retallada simbòlica, perquè afecta una qüestió identitària.

Notícies relacionades

Els magistrats conservadors i Aragón volien tant sí com no que quedés clar que nació no implica res més enllà de la Constitució, que parla de nacionalitats. No obstant, com el Govern central ha recordat en més d'una ocasió, el que reflecteix el preàmbul estatutari no és més que la constatació d'uns fets.

«El Parlament de Cata­lunya, recollint el sentiment i la voluntat de la ciutadania de Catalunya, ha definit de forma àmpliament majoritària Catalunya com a nació». Així va ser. Va passar el 30 de setembre del 2005. I així ho van decidir plasmar els negociadors del PSOE per treure la nació de l'articulat. Encara que estigui mancada d'eficàcia jurídica, els fets són els fets i queden en la història.