Twitter liquida l''assassí d'escriptors'

La xarxa social suspèn un resistent compte del periodista italià Tommasso Debenedetti després d'informar de la falsa mort d'Ildefonso Falcones

fcasals35417690 barcelona 07 09 2016 icult  presentaci n de la novela   los 160907170554

fcasals35417690 barcelona 07 09 2016 icult presentaci n de la novela los 160907170554 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

Aquesta tarda, un tuit fals informava de la mort per infart de miocardi de l'escriptor espanyol Ildefonso Falcones (Falcones, afortunadament, estava en aquell moment tan tranquil concedint entrevistes de promoció del seu últim llibre, 'Els hereus de la terra'). El missatge era llançat des d'un compte 'fake' que simulava correspondre a l'editorial Grijalbo. Aquesta vegada ningú ha picat: l'avís feia pudor d'una nova acció del periodista italià Tommasso Debenedetti, conegut per haver-se inventat nombroses entrevistes a personatges públics i, després de descobrir les xarxes socials, haver anunciat falsament en els últims anys la mort de diversos escriptors a través de la xarxa social, segons ell per denunciar la lleugeresa amb què els mitjans es fan ressò d'informacions no confirmades.

Debenedetti ja havia creat comptes falsos d'escriptors per anunciar des d'elles la mort de col·legues (un fals Umberto Eco va anunciar prematurament la mort de Gabriel García Márquez, un altre John Le Carré de mentida va informar de la de J. K. Rowling, i un Don Delillo no més verídic, la de Thomas Pynchon), i ha suplantat editorials per explicar morts incertes, com les de Mario Vargas Llosa, Isabel Allende o, ara, Ildefonso Falcones. Anant més enllà, Debenedetti va arribar a anunciar que havia sigut l'autor d'un engany sonat, el que va portar a publicar la fotografia que suposadament reflectia  Hugo Chávez en un quiròfan, en el que molt probablement va ser una altra mentida. El mes de juny passat va simular un compte de 'USA Today' per anunciar la mort de Cormac McCarthy, una notícia que va enganyar una altra escriptora, Joyce Carol Oates, que la va ventilar als quatre vents.

Una d'aquells comptes, creat el febrer del 2016 per enredar amb un dels seus objectius preferits, Mario Vargas Llosa, ha sigut utilitzat diverses vegades, canviant de nom però arrossegant els 7.000 seguidors que ha acumulat pel camí. És el que sigut utilitzat, emmascarat com a compte de Grijalbo, per anunciar la 'mort' del saludable Falcones, com ho va ser aquest estiu, disfressant-lo de compte de l'editorial Plaza&Janés, per assegurar que la difunta era Isabel Allende. Primer Debenedetti hi reivindicava la seva actuació per, minuts després, esborrar els tuits i canviar de nou el nom per convertir-la en @vargasllosa80 i anunciar des d'allà que l'escriptor estava camí de Puerto Rico, llançant un cursi missatge: "Feliç d'estimar. Feliç d'escriure. Feliç de viatjar. Feliç de viure. Estic a Twitter. MVL".

Però no ha tingut temps de 'matar' també l'hispanoperuà (o d'anunciar el seu divorci de Preysler, o vés a saber què més). Aquesta vegada se li ha acabat al recorregut... almenys des d'aquest compte. Al cap d'una estona, Twitter la suspenia. 

Notícies relacionades

Fins a la pròxima... encara que segurament des d'un compte amb menys seguidors que li donin versemblança i, com sempre, amb només dos o tres missatges intranscendents abans de llançar la 'bomba', una característica que hauria de fer sospitar d'entrada qui se'l trobi amb el pròxim òbit literari.

Els responsables de comunicació del grup editorial Penguin Random House (de qui Debenedetti ha usurpat la identitat, successivament, de tres dels seus segells editorials) no han confirmat si han arribat a reportar aquesta tarda a Twitter aquest embolic.