La 'RENTRÉE' MUSICAL

Els concerts més esperats de la tardor

L'agenda barcelonina bull amb les anunciades actuacions de figures com The Cure, Red Hot Chili Peppers, Justin Bieber, Pixies, The Chemical Brothers i el retorn d''Operación Triumfo'

 

  / JACK PLUNKETT

5
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Un nou i divers front de concerts en la 'rentrée', que cobreix tots els vessants, del gran format (una desena de cites al Palau Sant Jordi) al club. Repassem l'agenda barcelonina dels pròxims mesos en un moment en què el sector acusa una certa recuperació, com mostra aquest 10% d'augment anual de la facturació de la indústria catalana del directe reflectit en el recent Anuari de la Música.

ELS CLÀSSICSDe Red Hot Chili Peppers a The Cure

Dues institucions del rock centraran les mirades amb visites al Sant Jordi: Red Hot Chili Peppers, que farà doblet (1 i 2 d'octubre, amb el recreat funk-rock de 'The getaway', llançat al juny), i The Cure (26 de novembre, concert de grans èxits). Altres noms de la quinta de Robert Smith coincidiran aquests mesos: Sisters of Mercy (9 de setembre, Razzmatazz 2), The Mission (16 d'octubre, Bikini) i Peter Murphy, l'excantant de Bauhaus (20 d'octubre, Apolo). ¿Tardor gòtica a Barcelona? I filopunk, amb New Model Army (28 de novembre, Salamandra) i The Damned (13 de desembre, Razzmatazz 2).

En un altre ordre, la renovada versió de King Crimson, amb Robert Fripp al comandament (24 i 25 de novembre a l'Auditori del Fòrum), el barceloní d'adopció Jackson Browne (tàndem amb Raül Rodríguez el 17 de setembre a Apolo) i música negra amb The Original Blues Brothers Band (8 d'octubre, a Barts) i Lee Fields (13 d'octubre, a Apolo). El 21 de novembre es podrà triar entre la parella jamaicana Sly & Robbie (amb Nils Petter Molvaer, Barts, dins del Festival Internacional de Jazz) i el cantant de Spandau Ballet, Tony Hadley (Palau, Festival del Mil·lenni).

Fenomen per reflexionar: el salt de les 'tribute bands' a la primera divisió escènica, amb, entre altres, Brit Floyd (6 d'octubre, Sant Jordi Club), The Musical Box (homenatge a Genesis, 3 de novembre, Barts), Whole Lotta Band (Led Zeppelin, 4 de novembre, Bikini) i Not The Rolling Stones (9 de desembre, Palau).


ELS SOLISTESÍdols comercials i veus amb carisma

Dues cites més al Sant Jordi, aquestes amb figures del pop comercial: Laura Pausini, amb 'Similares', que ofereix les seves primeres cançons noves en cinc anys (8 d'octubre), i Justin Bieber, que regenera el seu pop imberbe amb 'Purpose' (22 de novembre). Al veí Sant Jordi Club, l'estrella colombiana Maluma (7 d'octubre) i el quintet femení sorgit de 'The X Factor' Fifth Harmony (14).

En un altre terreny, veus carismàtiques al Palau: Madeleine Peyroux, amb 'Secular hymns', que sortirà a la venda el 16 de setembre, i l'emergent Benjamin Clementine (22). Una altra intèrpret sinuosa, Lizz Wright, serà a l'Auditori (1 de novembre).


ALA ALTERNATIVABandes que viatgen del festival a la sala

Una de les bandes més influents del rock 'indie', Pixies, torna, i la notícia és que no ho fa en un festival sinó en una sala, per primera vegada des que el 1991 va passar per Zeleste. Serà al Sant Jordi Club, on presentarà 'Head carrier', el segon disc en la seva etapa del segle XXI. També The Chemical Brothers, institució electrònica que s'estrenarà al Poble Espanyol amb 'Born in the echoes' (27 d'octubre).

Per veure Rufus Wainwright, recital en solitari, ens haurem de traslladar a l'Auditori de Girona (14 d'octubre, Temporada Alta) o al de Sant Cugat (15), mentre que Adam Green i José James reapareixeran a Barts (14 i 17 de novembre, respectivament). Rock i classicisme a Apolo amb Eagles of Death Metal (9 de setembre), The Jayhawks (22 de setembre), Marah (8 d'octubre, La 2) i Ocean Color Scene (1 de desembre).

Entre les figures de nova planta destaca l'assalt del pop electro-tribal de Crystal Fighters al Sant Jordi Club (7 de desembre) i la poderosa onada de cantautors neo-folk o intimistes, amb James Vincent McMorrow (31 d'octubre, Barts), Passenger (6 de novembre, Razzmatazz), Birdy (7, Razzmatazz), Jake Bugg (10 de novembre, Auditori) i Michael Kiwanuka (16 de novembre, Bikini, Festival del Mil·lenni). A Razzmatazz hi haurà 'revival' postpunk amb White Lies (16 de novembre) i menús mestissos amb Soja (1 de novembre) i The Cat Empire (17). El rock neopunk del grup canadenc Billy Talent reapareixerà a Barts (20 de novembre).


ROCK DURUn nou front de metal extrem

Aquesta tardor no ens visiten els gegants del metal, però s'ha de destacar una ofensiva del flanc més extrem, centrat en Razzmatazz, que acollirà les bandes pioneres del thrash, Destruction i Flotsam & Jetsam (25 de setembre), els germans Igor i Max Cavalera ('Return to roots', que recordarà el disc més venerat de la seva antiga banda, Sepultura, en el seu 20 aniversari; 8 de novembre), les propostes death d'Amon Amarth (12 de novembre) i Brujería (17 de desembre), i el metal gòtic de Moonspell (8 de desembre).

També al complex del Poblenou, el retorn d'I&T (21 de setembre) i d'Europe (22 de novembre), el hard rock australià d'Airbourne (7 de desembre) i un doblet funk-rock amb Glenn Hughes, exbaixista cantant de Deep Purple, i Living Colour (11 de desembre). A Barts, Tarja Turunen, excantant del grup finlandès metal simfònic Nightwish, i a Bikini, death metal amb Entombed A. D. (9 de novembre).


'STAR SYSTEM' ESPANYOLRetorn d''OT' i tancaments de gira

Fa 15 anys que la primera generació d''Operación Triunfo' va rebentar el pop comercial espanyol, i David Bisbal, Rosa, Chenoa i companyia tornaran a fer pinya en un concert únic, el 31 d'octubre al Palau Sant Jordi. El local de Montjuïc rebrà de nou una altra tropa, la d''El gusto es nuestro' (13 d'octubre), i acollirà cloendes de gira d'Estopa (15), El Barrio (29), Malú (23 de desembre) i Manuel Carrasco (28).

Rosario presentarà disc al Palau (17 de novembre), sala on Quique González culminarà el seu any (14 de desembre) i que acollirà el 'cante' flamenc de José Mercé (4 de novembre) i la guitarra de Vicente Amigo (5). Caprichos de Apolo unirà Pepe Habichuela amb els més joves de la saga Morente, Soleá i José Enrique (29 de setembre).

Al Liceu, el Dúo Dinámico (2 d'octubre), i a l'Auditori del Fòrum, Sergio Dalma (26 de novembre). A Barts tancarà la seva gira 'La llamada' Ismael Serrano (26 i 27 de novembre) i reapareixerà 091 amb el seu 'Maniobra de resurrección' (8 d'octubre). I els gallecs Los Suaves anuncien el seu concert al Sant Jordi Club (19 de novembre) com a comiat a Barcelona. Tercer intent. Aquesta vegada sembla que sí.


ESCENA CATALANAGires multisala de Sopa i Els Catarres

Notícies relacionades

Dos grups catalans multiplicaran la seva presència. Sopa de Cabra, amb un tram final de la gira 'Cercles' que els portarà de Razzmatazz (21 d'octubre) a l'Auditori (13 de novembre). I Els Catarres, que remataran la seva gira 'Big bang' de la mà de l'ASACC, associació de sales, en el seu 15è aniversari, i i es mostraran successivament, del 10 al 19 de novembre, en set places barcelonines: Sidecar, Luz de Gas, Apolo, Barts, Heligàbal, Bikini i Razzmatazz.

Dolo Beltrán presentarà projecte després dels seus anys amb Pastora (24 de novembre, Liceu), i Apolo acollirà dues cloendes de gira, la de Dorian (18 i 20 de novembre) i la de Blaumut (24). Lax’n’Busto celebrarà 30 anys de carrera a Razzmatazz (4 de novembre) i el cicle 'Connexions' oferirà el seu menú de trobades sucoses, com les de Xavier Baró amb Renaldo & Clara (7 d'octubre, La 2 d'Apolo) i Sanjosex amb Carles Belda (27, CAT).