CONTRACTACIÓ

El Liceu fitxa Josep Pons per dirigir l'orquestra

El nou titular es farà càrrec de l'agrupació a partir del 2012

Josep Pons dirigeix els músics del Liceu, en el concert dedicat a Szymanowski, el novembre passat.

Josep Pons dirigeix els músics del Liceu, en el concert dedicat a Szymanowski, el novembre passat. / ANTONI BOFILL

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA
BARCELONA

Josep Pons (Puig-reig, 1957) serà el nou director de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu a partir del 2012. Pons, actual titular de l'Orquestra i Cors Nacionals d'Espanya (OCNE), estava negociant amb Joan Francesc Marco, director general del Liceu, des de feia dos anys. Ahir va firmar el contracte amb què unirà el seu destí al del coliseu líric per sis temporades, des de la 2012-13 fins a la 2017-18. Substuirà en el càrrec l'actual titular, l'alemany Michael Boder.

«Estic content de l'acord aconseguit», va assenyalar ahir Pons, il·lusionat davant aquest nou repte que li permetrà estar més temps a la seva ciutat, amb la seva família. Les negociacions han estat llargues perquè Pons s'ha assegurat que comptarà «amb les eines necessàries» per fer efectiu un objectiu que s'ha dit moltes vegades però que no s'ha aconseguit: apujar el nivell de l'orquestra.

Pons també influirà en l'elecció dels directors que treballaran amb la formació. «La meva veu ha de ser escoltada, s'ha de tenir a qui invitar a dirigir l'orquestra en funció de les necessitats que tingui», va subratllar el futur director musical del Liceu.

Notícies relacionades

CICLE SIMFÒNIC / Per a Pons és vital que el cos estable de músics de la casa se senti tan compromès com ell amb el seu projecte, que tindrà temporada simfònica pròpia. Pons dirigirà «com a mínim» dos títols lírics i vuit programes simfònics per temporada. «Per incrementar el nivell de l'orquestra cal treballar. Si m'he pres tant de temps en la negociació és per assegurar-me que el meu pla de treball amb els músics es podrà portar a terme. Hi ha molt per fer i no només a nivell musical sinó estructural», va explicar. Això sí, com ha fet sempre, primer s'assegurarà de comptar amb el suport dels músics, a qui coneix bé ja que els ha dirigit amb assiduïtat al coliseu barceloní. «Ells són la clau, per això l'orquestra ha de tenir més protagonisme», va advocar Pons, que es va posar al capdavant de la formació del Gran Teatre del Liceu per última vegada la temporada passada quan va dirigirEl rei Roger,de Karol Szymanowski, així com un concert dedicat al compositor polonès.

La seva pròxima cita amb els músics del Liceu serà el 26 de maig vinent per dirigir un concert amb la soprano alemanya Diana Damrau, amb obres de Mozart.