BALANÇ DEL METEOCAT

Catalunya va tenir el tercer març més plujós de les últimes quatre dècades

Els registres van estar encapçalats per Viladrau, on es van recollir 416 litres per metre quadrat

Les precipitacions van ser pràcticament constants i en alguns punts va ploure fins a 25 dies

2
Es llegeix en minuts

El mes de març passat va ser un dels més plujosos de la història recent de Catalunya, només al darrere del mateix mes del 1974 i el 2011, i en casos extrems, com en punts delMontseny, no es té constància d'un cas similar des que es van començar a prendre registres. Després de cinc mesos per sota de la mitjana i en una situació que començava a ser preocupant, les precipitacions han estat molt benvingudes.

Segons un balanç elaborat pelServei Meteorològic de Catalunya(SMC-Meteocat), les precipitacions van duplicar o fins i tot van triplicar els valors habituals per al mes de març a pràcticament tot el territori. Les úniques excepcions van ser la Vall d'Aran i petites àrees de l'interior, que van tenir un comportament en la mitjana.

Des d'un punt de vista de les temperatures, el Meteocat qualifica el mes de "termomètricament normal", encara que amb una tendència a fred al Pirineu i a càlid en punts de la depressió central, el litoral i el prelitoral.

Entre les estacions del Meteocat, la majoria relativament joves, les dues que van acumular més precipitacions són als voltants del Montseny:Viladrau, amb 416 litres per metre quadrat, iPuig Sesolles, amb 337. També va ploure molt al massís dels Ports (290 litres), Sant Pau de Segúries (274), Molló (245), Anglès (236), Olot (215) i el Port del Comte (209).

Borrasques d'origen atlàntic

Les precipitacions van ser pràcticament constants. A principis de mes es van registrar pluges molt importants a l'Empordà i el Gironès, amb nevades copioses a les serres del prelitoral, però el que va ser realment especial va ser el que va passar llavors: a partir del dia 4 i fins a finals de mes, com explica el Meteocat, "la configuració sinòptica general va venir marcada per undesplaçament cap al sud del corrent en jet, cosa que va afavorir que Catalunya quedés afectada per una sèrie de pertorbacions de procedència atlàntica".

Notícies relacionades

Alguns observatoris van registrarfins a 25 dies de pluja, sobretot en sectors d'alta muntanya, mentre que a la resta es va oscil·lar entre 10 i 20 dies, el doble del que és normal en un mes de març.

També lapressió atmosfèrica en el conjunt de Catalunya va registrar al març un "registre extraordinari" d'entre 1.005 i 1.006 hectopascals (hPa). A l'observatori Fabra de Barcelona, amb dades de pressió atmosfèrica des del 1927, la mitjana del mes va ser de 957,3 hPa, la segona més baixa de tota la sèrie, superada només pels 954,8 hPa del febrer del 1947.