BALANÇ METEOROLÒGIC

El març més plujós a Espanya des del 1947

Catalunya és una de les poques comunitats que es mantenen en la mitjana habitual

El màxim mensual el va marcar Grazalema, a Cadis, amb 982 litres per metre quadrat

2
Es llegeix en minuts

El març que s'ha acabat ha estat elmés plujós en la història d'Espanya des que el 1947 va començar a elaborar-se un registre combinat de pluviometria per a tots els observatoris de la xarxa principal, segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Tot el territori se situa per sobre del normalexcepte les illes orientals de les Canàries, Múrcia i el centre de Catalunya, on ha plogut "com és normal o una mica menys del normal". En comparació amb la mitjana habitual, el març més humit s'ha registrat aAndalusia oriental i l'alt Ebre (meitat sud de Navarra i la Rioja), amb valors que dupliquen la mitjana històrica.

Els últims nou dies s'han acumulat al voltant de 50 litres per metre quadrat de mitjana en el conjunt del territori, als quals se n'ha de sumar 100 més, que van caure les dues primeres desenes de mes, fet que suposa un total de 150 litres, ha explicat el cap d'àrea de climatologia de l'Aemet,Antonio Mestre. El rècord anterior, 147 litres de mitjana, datava curiosament del 1947.

Al marge del 1947, l'anterior març més plujós que es recorda és el del 2001, quan van caure 125 litres per metre quadrat a Espanya, i a uns quants anys de les dècades dels 60 i 70 del segle passat que també van ser anys "molt humits", segons Mestre.

Els tròpics a Andalusia

La localitat deGrazalema, a l'interior de la província de Cadis, encapçala els registres amb 982,5 litres acumulats per al mes de març, segons dades de laConfederació Hidrogràfica del Guadalquivir. En total, són 2.777 litres des de l'inici de l'any hidrològic, l'1 d'octubre passat, uns registres propis dels tròpics més plujosos. A més, va ploure en 25 dels 31 dies del març. Al gener ja s'havien recollit 513 litres.

Precipitacions superiors als 300 litres s'han registrat en àmplies zones delPaís Basc, Galícia i Navarra.

Notícies relacionades

A més, el cap de setmana passat es van produir diverses efemèrides de pluges en observatoris de la xarxa principal. Concretament, a Ciudad Real hi van caure diumenge 39,2 litres per metre quadrat, quan la màxima històrica anterior per a un mes de març es va produir el 20 de març de 1975 (dades des del 1971), quan van caure 28,7 litres. Per la seva part, a Zamora hi van caure divendres 28,6 litres, xifra amb què es va superar la dada del 29 de març de 1936, quan van ser 25,4 litres (dades des del 1921).

El portaveu de l'Aemet ha recordat que "va començar a ploure a mitjans de gener" i des d'aleshores ha plogut més del normal. D'aquesta manera, ha dit que el balanç hídric assenyala que, des de l'inici de l'any hidrològic (1 d'octubre del 2012 a 30 de setembre del 2013) ha plogut en el conjunt d'Espanya 531 litres per metre quadrat, cosa que representa un 38% més del valor mitjà normal fins al 26 de març, que se situa en 385 litres).