INCIDENT A LA FRONTERA

Nova deserció d'un soldat de Corea del Nord

L'Exèrcit de Corea del Sud ha llançat trets d'avís per dissuadir les tropes nord-coreanes

corea

corea / Lee Jin-man (AP)

1
Es llegeix en minuts

Un soldat de Corea del Nord ha desertat aquest dijous a Corea del Sud a través de la frontera occidental, segons ha informat l'Estat Major Conjunt (JCS) de Seül. Es tracta de la quarta deserció a les tropes del règim de Kim Jong-un des de començament d'any. L'Exèrcit sud-coreà ha disparat diversos trets d'advertència a l'Exèrcit nord-coreà que intentava localitzar el desertor.

El soldat nord-coreà "de baix rang" s'ha presentat en un lloc de guàrdia fronterer al voltant de les 08.04 hores de Corea del Sud (00.04 a Espanya) entre la boira, ha detallat un portaveu del Ministeri de Defensa sud-coreà. El soldat ha travessat Corea del Sud en un punt del "vessant occidental" de la DMZ, la militaritzada frontera que divideix aquests dos països que tècnicament encara es mantenen en guerra des dels anys 50.

Es tracta del quart soldat nord-coreà que fuig a Corea del Sud aquest any i el primer des de la dramàtica deserció d'un militar que va rebre cinc trets de l'Exèrcit nord-coreà a mitjans de novembre en la seva fugida a través de la Zona de Seguretat Conjunta (JSA), l'única àrea fronterera on soldats de les dues Corees estan cara a cara.

Trets dissuasoris

Les tropes sud-coreanes han disparat trets d'advertència a militars nord-coreans que tractaven de localitzar el soldat, segons ha confirmat un portaveu del Ministeri de Defensa a Seül. L'Exèrcit sud-coreà ha fet primer una advertència a través del seu sistema de megafonia al veure un grup de guàrdies fronterers que s'acostaven a la línia de demarcació militar (MDL) fronterera.

Després que els soldats nord-coreans ignoressin aparentment l'avís, l'Exèrcit sud-coreà ha disparat "diversos" trets d'advertència, ha explicat el portaveu, que ha subratllat que llavors la patrulla nord-coreana ha decidit retrocedir.

Notícies relacionades

Poc després, al voltant de les 10.15 hora sud-coreana (2.15 hores a Espanya), algunes tropes del Sud també han sentit diversos trets, aparentment d'advertència, procedents de la franja nord de la militaritzada frontera intercoreana.

Aquest incident torna a carregar de tensió la frontera entre els dos països, que encara es mantenen tècnicament en guerra, ja que el conflicte que les va enfrontar entre el 1950 i el 1953 es va saldar amb un alto el foc en lloc d'un tractat de pau.