NOVA POLÈMICA

Trump obre una crisi amb Londres pels tuits islamòfobs

El mandatari dels EUA replica a May que s'ocupi del terrorisme al Regne Unit en lloc de criticar-lo

La primera ministra britànica mira de calmar els ànims, encara que insisteix que el magnat va cometre un "error"

aptopix belgium trump 60473-f2a22

aptopix belgium trump 60473-f2a22 / Matt Dunham (AP)

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

L’estratègia desestabilitzadora que practica Donald Trump apunta fins i tot contra el Regne Unit, un dels seus més ferms aliats. La relació especial entre Washington i Londres al llarg dels últims 70 anys passa per una crisi després que el president dels Estats Units compartís al seu compte de Twitter vídeos antimusulmans del grup ultradretà britànic Britain First. La moderada condemna de dimecres de la primera ministra britànica, Theresa May, que va qualificar d’«error» el que va fer Trump, va rebre una vitriòlica resposta de l’inquilí de la Casa Blanca. «En lloc d’ocupar-te de mi, ocupa’t del terrorisme islàmic radical destructor a l’interior del Regne Unit. Per a nosaltres, ¡tot va bé!» deia el tuit de Trump.

    

 La nova provocació del magnat, atacant personalment May, va enfurir encara més els britànics. A la Cambra dels comuns, reunida en sessió extraordinària, la ministra de l’Interior, Amber Rudd, va desaprovar la conducta del president dels Estats Units, però va posar fre a la disputa. Rudd va recordar que l’intercanvi d’informació i l’estreta relació existent entre els serveis d’intel·ligència dels Estats Units i del Regne Unit és «vital» i «ha salvat la vida de molts britànics». La ministra va suggerir, això sí, que Trump hauria d’abandonar Twitter.

INVITACIÓ QÜESTIONADA

Hores més tard, des de Jordània, on era en visita oficial, May també va intentar calmar els ànims. «Ho dic clarament, va ser un error compartir els tuits de Britain First –va afirmar–, una organització odiosa que intenta alimentar la divisió i la desconfiança entre les nostres comunitats i defensa valors totalment oposats als que compartim com a nació, com el respecte o la tolerància». Però May va insistir que «la relació especial [amb els Estats Units] és a llarg termini, una relació que perdura i és en interès dels dos països que continuï».

La premier va confirmar que es manté la invitació a Trump per a una visita d’Estat al Regne Unit, malgrat el clam perquè sigui revocada. May va subratllar que no ha fixat data al viatge, donant a entendre que l’assumpte no corre pressa. El diputat laborista Chris Bryant va al·legar que «un no es pot oposar a aquest horrible racisme, o pretendre que s’hi oposa, i convidar al mateix temps aquest home per la porta principal». També l’alcalde laborista de Londres, Sadiq Khan, va deixar ben clar que Trump no seria ben rebut. «El president Trump ha utilitzat Twitter per promoure un grup abjecte que només existeix per sembrar la divisió i l’odi al nostre país», va assenyalar en un comunicat. Khan és el primer alcalde musulmà que té la capital. Trump el va acusar en el passat de minimitzar l’amenaça terrorista a la ciutat.

ACUSACIÓ FALSA

Notícies relacionades

El president va compartir tres vídeos que havia penjat la vicepresidenta de Britain First, Jayda Franser, processada actualment per incitació a l’odi religiós. Les cintes, sense autentificar, mostraven incidents violents suposadament protagonitzats per musulmans. En un dels incidents s’acusa falsament  «un immigrant musulmà» de pegar a un noi holandès que va amb crosses. La policia holandesa ha desmentit que l’atacant sigui immigrant o musulmà.

El fet que Trump els difongués al seu compte, que té 43,5 milions de seguidors, ha donat una immensa publicitat a un grupuscle de només 1.000 afiliats. Britain First es va crear el 2011 a l’escindir-se del Partit Nacional Britànic (BNP), una altra formació d’extrema dreta. No ha aconseguit mai el més mínim impacte a les urnes, però és el partit britànic més seguit a les xarxes socials. L’organització va crear enrenou el mes de juny de l’any passat quan l’ultra Thomas Mair va assassinar la diputada Jo Cox al crit de «Britain First». Brendan Cox, el seu viudo, ha acusat Trump de «legitimar l’extrema dreta al seu país i ara està intentant fer-ho al nostre».