REFUGIATS A BANGLA DESH

El naufragi d'un bot de refugiats rohingyes deixa 40 desapareguts

Les autoritats han rescatat fins ara 23 cadàvers de l'enfonsament de l'embarcació en què viatjaven un centenar de persones, moltes d'elles menors d'edat

zentauroepp40339731 file   in this monday  sept  25  2017  file photo  rohingya 170929125714

zentauroepp40339731 file in this monday sept 25 2017 file photo rohingya 170929125714 / Dar Yasin

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Dacca

Almenys 40 persones estan desaparegudes després que dijous naufragués a prop de la costa de Bangla Desh una embarcació en la qual viatjaven refugiats de la minoria musulmana dels rohingyes que fugien de Birmània, segons ha informat l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM). Les autoritats van dir ahir que havien recuperat els cossos sense vida de quatre menors flotant a les aigües, cosa que eleva a 23 els cadàvers recuperats de l’enfonsament, tots de dones i nens. Unes 17 persones més que viatjaven en el mateix bot van ser rescatades amb vida, encara que nou d’ells estan ingressades a l’hospital d’Ukhia.

L’OIM ha dit que alguns supervivents van assegurar que al voltant d’un centenar de persones viatjaven en l’embarcació, que es va enfonsar al Golf de Bengala a prop de la població de Shamlapur. En un comunicat, l’OIM ha dit que la recerca dels desapareguts és difícil ja que «el vent i la pluja torrencial continuen». «La meva dona i els meus dos fills han sobreviscut, però he perdut les meves tres filles», afirma Shona Miah, de 32 anys d’edat.

Des que l’Exèrcit birmà va llançar una ofensiva a l’estat de Rakhine (oest) després que un grup rebel rohingya ataqués diversos llocs policials i militars birmans el 25 d’agost passat, més de mig milió de membres d’aquesta comunitat han fugit de la repressió provocada per l’Exèrcit de Birmània per buscar refugi a Bangla Desh, en una crisi que el secretari general de l’ONU, António Guterres, ha qualificat de «malson humanitari i dels drets humans» i l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans de «neteja ètnica de manual».

Actualment hi ha a prop de 40 organitzacions humanitàries treballant sobre el terreny per dotar d’ajuda els refugiats, que creixen en nombre cada dia. «Les agències continuen centrades a entregar ajuda humanitària allà on la gent s’ha instal·lat», indica un informe del Grup de Coordinació Intersectorial de l’ONU.

La Federació Internacional de Societats de la Creu Roja ha advertit dels riscos per a la salut i de l’aparició i extensió d’epidèmies, amb milers de casos de diarrea aguda vinculats a condicions d’higiene desastroses. «Les nostres clíniques mòbils tracten cada vegada més persones, especialment nens, que pateixen una diarrea terrible,» ha dit Mozharul Huq, secretari general de la Mitja Lluna Roja a Bangla Desh. En alguns campaments, només hi ha un vàter per a centenars de persones, cosa que implica la concentració d’excrements per tot arreu.

La Creu Roja estima que les necessitats d’aigua de mig milió de persones en campaments improvisats són de 3,6 milions de litres diaris. A la zona s’han enviat prop 900.000 milions de vacunes del còlera per si hi ha una epidèmia.

Campanya de neteja ètnica

Notícies relacionades

El Govern dels Estats Units, a través de la seva ambaixadora davant l’ONU, ha criticat amb duresa l’acció repressiva de l’Exèrcit birmà. «No podem tenir por de dir que les accions de les autoritats birmanes són el que semblen ser: una brutal i sostinguda campanya per netejar el país d’una minoria ètnica». La diplomàtica, en una reunió del Consell de Seguretat, va dir que l’ONU ha de considerar accions contra els implicats en els abusos i que tots els països haurien de suspendre les seves vendes d’armes a Birmània mentre no adopti mesures per fer Justícia.

Els membres del Consell de Seguretat han mostrat, no obstant, les seves diferències sobre aquesta crisi. Mentre el Regne Unit i França mantenen les tesis nord-americanes, la Xina i Rússia manifesten el seu suport al Govern birmà.