EL FUTUR D'EUROPA

La UE arriba a la negociació del 'brexit' amb les idees clares i els deures fets

Els Vint-i-set afronten el procés units, sense fissures i ferms en les seves línies vermelles

zentauroepp38553600 european commission member in charge of brexit negotiations 170609142409

zentauroepp38553600 european commission member in charge of brexit negotiations 170609142409 / EMMANUEL DUNAND

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea arriba aquest dilluns a les converses sobre el 'brexit' amb els deures fets, les cartes de cara cap amunt, una postura comuna sense fissures i el motor ben greixat per maniobrar per una carretera que ningú dubta que serà tortuosa. Els dirigents europeus són conscients que el procés que tenen al davant és summament complicat, però ja fa pràcticament un any que preparen amb precisió quirúrgica la mare de totes les negociacions -el primer divorci en la història del club- i estan, asseguren, “preparats”.

Malgrat el xoc inicial que va suposar la victòria del 'brexit' en el referèndum del 23 de juny del 2016, només un mes més tard Brussel·les ja comptava amb el negociador perfecte per a la tasca, l'exministre i excomissari francès Michel Barnier, nomenament vist des de l'altre costat del canal de la Mànega com una declaració de guerra. I dos dies després que la primera ministra britànica, Theresa May, notifiqués oficialment el seu desig d'abandonar la UE -el 29 de març del 2017- els Vint-i-set ja tenien sobre la taula una proposta de directrius de negociació amb les línies vermelles clares i ben marcades.

Des d'aleshores la situació política al Regne Unit ha fet un gir de 180 graus. May va convocar eleccions per destruir els laboristes i enfortir la seva postura i el tret li va sortir per la culata: va perdre la majoria conservadora al Parlament de Westminster i l'autoritat política per imposar la seva visió. “No és un bon resultat perquè a Londres li demanàvem orientacions clares i estabilitat i el que veiem avui és desorientació. Alguns en diuen situació caòtica. Theresa May va apostar i va perdre”, deia aquesta setmana el cap de files dels conservadors a l'Eurocambra, Manfred Weber.

POSICIÓ DE FORÇA

Notícies relacionades

El director del 'think tank' europeu Bruegel comparteix la seva opinió. “Al costat britànic tot és molt incert. A la UE, en canvi, el mandat és clar. Els europeus estan més segurs sobre el procés, i la UE està en una posició de força”, opina Guntram Wolff. Davant el desgavell polític britànic, els Vint-i-set han sabut mantenir-se sorprenentment units i ferms. Ningú sap segur quin és l'objectiu de May. Si un 'brexit' tou, un 'brexit' dur o una sortida caòtica. Però el que sí que tenen clar els europeus, que ja han publicat diversos documents sobre la seva posició negociadora i pensen publicar-los tots per a disgust de Londres, són els seus límits i que no hi haurà un 'brexit' a la carta.

Els 27 caps d'Estat i de Govern de la UE van aprovar la seva posició negociadora el 29 d'abril -un mes després que May entregués la carta que posa en marxa el rellotge de la desconnexió- i el 22 de maig culminaven el procés amb l'adopció unànime d'un mandat negociador tres línies vermelles absolutament prioritàries per al bloc comunitari: els drets dels ciutadans europeus, la factura que Regne Unit haurà de pagar per sortir -s'ha filtrat la xifra de 100.000 milions- i un acord sobre la frontera d'Irlanda del Nord. La UE ha optat per una estratègia negociadora dura davant els reiterats desafiaments de Londres, que ha amenaçat amb marxar sense acord si el que pacten no els convenç. El primer 'round' arrenca aquest dilluns a Brussel·les.