La policia dels EUA deté l'expresident de Panamà acusat d'escoltes il·legals

Sobre Ricardo Martinelli, que ha sigut arrestat a Miami, pesava una alerta roja de la Interpol sol·licitada pel Tribunal Suprem de Justícia panamenya

zentauroepp38866100 file photo  panama president ricardo martinelli gestures dur170613100534

zentauroepp38866100 file photo panama president ricardo martinelli gestures dur170613100534 / Stringer

1
Es llegeix en minuts

La detenció als Estats Units de l'expresident panameny Ricardo Martinelli (2009-2014), un fet sense precedents en la història de Panamà, ha marcat el començament d'una nova etapa que sembla estar més a prop de la seva extradició per un cas d'escoltes il·legals.

Martinelli té una alerta roja d'Interpol des del passat 21 d'abril sol·licitada pel Tribunal Suprem de Justícia (CSJ) de Panamà, que l'investiga per la suposada intercepció de comunicacions privades a més de 200 opositors durant la seva Administració.

L'expresident ha sigut posat sota custòdia de les autoritats federals dels Estats Units "a prop de casa seva", a Coral Gables, una ciutat a prop de Miami, i aquest dimarts compareixerà davant la Justícia. El seu arrest és el primer resultat d'un procés que va començar el Tribunal Sumprem de Panamà el desembre del 2015, quan va ordenar la seva detenció provisional perquè comparegués en les audiències del cas de les escoltes.

UNA DESENA DE CAUSES

La Cancelleria de Panamà va sol·licitar als EUA el setembre de l'any passat detenir i extradir Martinelli, i l'abril passat l'Òrgan Judicial de Panamà va publicar en dos diaris nord-americans la notificació sobre l'audiència d'imputació de càrrecs d'aquest procés judicial, per convocar l'expresident. Però ell no ha tornat a Panamà des del gener del 2015, quan la CSJ li va obrir la primera d'una desena de causes que segueixen el seu curs.

L'expresident mai va amagar la seva residència als EUA i des del seu compte de Twitter va assegurar en repetides ocasions que no tornaria a Panamà fins que hi haguessin garanties que es respectarien els seus drets i que el Govern del seu successor, Juan Carlos Varela, no interferiria en la Justícia.

Notícies relacionades

Des que Martinelli va abandonar el poder, desenes de funcionaris de la seva Administració estan processats per casos de suposada corrupció en què es van moure milions de dòlars, d'acord amb les investigacions de la Fiscalia local.

Aquesta croada va transcendir fronteres aquest dilluns per primera vegada amb la detenció de l'expresident, que passarà a la història com el primer a ser arrestat a l'estranger amb fins d'extradició.