Documents de la NSA demostren que la intel·ligència russa va atacar el sistema electoral dels EUA

Els cibermilitars russos van intentar penetrar-hi més d'un centenar de vegades, segons 'The Intercept'

14684694 59

14684694 59 / J. Scott Applewhite (AP)

1
Es llegeix en minuts

La intel·ligència militar russa podria haver aconseguit penetrar més en el sistema electoral nord-americà del que es pensava, segons el document de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) filtrat a 'The Intercept', que informa que hi va haver més d'un centenar d'intents de penetració dels cibermilitars russos.

El document, filtrat anònimament, encara que la presumpta autora va ser identificada ahir pel Departament de Justícia com a Reality L. Winner, de 25 anys, després de la seva detenció el cap de setmana passat, alerta del ciberatac un dels proveïdors de 'software' del sistema de vot nord-americà.

Acusada d'un delicte de filtració d'informació classificada d'intel·ligència a un mitjà de comunicació, la jove analista de la consultora Pluribus International va facilitar suposadament el document, que suposaria un desmentiment de les declaracions del president rusVladímir Putin, que negava qualsevol implicació.

D'acord amb el citat document, classificat com a altament secret, el Departament Central d'Intel·ligència rus, més conegut com a GRU, va llançar un atac l'agost del 2016, "evidentment per obtenir informació amb el 'software' electoral i les aplicacions del 'hardware". Afegeix que "els autors probablement van utilitzar la informació per dur a terme una campanya de 'spear-phising' (operació centrada en un grup o organització específica per obtenir-ne les dades) dirigida a les entitats locals de registre electoral".

Si bé el document no determina si l'atac cibernètic va tenir conseqüències en el resultat electoral, no dubta que el servei d'intel·ligència militar rus en va ser el responsable.

"ALT SECRET"

Segons la versió de 'The Intercept', publicació digital especialitzada en la difusió d'informació altament sensible, al recollir la versió de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) els van demanar que no publiquessin el document.

Notícies relacionades

Al constatar que seria difós, afegeix la publicació digital, van accedir a la petició d'eliminar algunes dades que van ser considerades al marge de l'interès de l'opinió pública.

Winner, que va ser detinguda a l'estat de Geòrgia i acusada d'un delicte contra la seguretat nacional, tenia autorització per utilitzar informació classificada com a "alt secret". Segons la versió oficial, va imprimir el 9 de maig informació classificada i la va extreure de les instal·lacions on es podia manipular per enviar-la a un mitjà de comunicació del qual oficialment no s'han ofert detalls.