El Govern francès, en el punt de mira per la seguretat a Niça

El fiscal del cas revela que el terrorista va preparar l'atac durant mesos

El Ministeri de l'Interior ordena una investigació sobre el dispositiu per aturar "polèmiques"

2
Es llegeix en minuts
IRENE CASADO / PARÍS

Després de l’atemptat comès a Niça el 14 de juliol, els interrogants sobre el dispositiu de seguretat desplegat al passeig dels Anglesos no han deixat de multiplicar-se. ¿Com és possible que un camió de 19 tones aconseguís entrar en una zona de vianants?

A més, ahir, el fiscal antiterrorista, François Molins, va informar que Mohammad Lahouaiej Bouhlel, l’autor de l’atemptat de Niça, havia preparat l’atac «durant mesos» i que comptava amb el suport d’altres persones. Això es desprèn del contingut descobert al mòbil i a l’ordinador del terrorista. Així, en el seu telèfon, es van trobar fotos de la celebració, el 2015, de la festa nacional francesa al passeig dels Anglesos, el lloc on va atropellar una multitud amb el camió.

«Les investigacions han confirmat no només el caràcter premeditat, també que (el terrorista) s’havia beneficiat de suports i còmplices en la preparació i comissió del seu acte criminal», va assenyalar Molins. Quatre homes i una dona estan detinguts en relació amb l’atac. Cap d’ells estava fitxat pels serveis antiterroristes. 

CÒMPLICES / A un dels còmplices, que està detingut i surt a diverses fotos al camió, li va enviar un missatge després de l’atemptat de Charlie Hebdo. «Jo no sóc Charlie i estic content, han enviat els soldats d’Al·là per acabar la feina». Mentrestant, un altre còmplice li va escriure a Facebook: «Carrega el camió, posa-hi 2.0000 tones de ferro (...), talla els frens, amic meu, i jo miro».

Respecte a la polèmica sobre la falta de seguretat a Niça, el primer ministre, Manuel Valls, va rebutjar l’existència d’errades en els serveis de seguretat de l’Estat. «¡No permetré que es digui que hi ha hagut errors on no n’hi ha hagut! No acceptaré els propòsits vergonyosos que insinuen que tot es podria haver evitat», va sentenciar.

Notícies relacionades

No obstant, segons el diari Libération, la nit de la tragèdia, que va acabar amb la vida de 84 persones i va deixar rere seu més de 200 ferits, només hi havia un vehicle de la Policia Municipal a l’entrada d’aquella zona de vianants. «Contràriament a l’afirmació del Ministeri de l’Interior, l’entrada al perímetre de vianants del passeig dels Anglesos no estava protegida per la policia nacional (…). Aquesta falta de transparència posa en perill la confiança en l’Executiu», apunta el diari.

El ministre de l’Interior, Bernard Cazeneuve, ha demanat a la Inspecció General de la Policia Nacional «una avaluació tècnica del dispositiu de seguretat i de l’ordre públic». Cazeneuve no ha desmentit la informació de Libération, afirmant que els vehicles de la Policia Nacional eren a uns 400 metres de l’entrada de la zona de vianants. Segons un comunicat de la prefectura, «la missió del perímetre va ser confiada, en els punts més sensibles, als equips de la Policia Nacional, reforçats per altres de la Policia Municipal. Com el punt d’entrada del camió, on existia la prohibició d’accés, amb diversos vehicles bloquejant l’entrada. El camió va forçar el pas pujant a la vorera».