Una falta d'ortografia converteix un nen en sospitós de terrorisme

L'alumne va confondre en una redacció "terraced house" per "terrorist house"

Els mestres van avisar la policia, que es va presentar a casa del menor

28755626 59

28755626 59 / fnadeu@gmail.com

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Una falta d'ortografia ha acabat amb l'interrogatori d'un nen musulmà de 10 anys per part de la policia britànica com a sospitós de vincles amb el terrorisme. L'alumne --que assisteix a una escola primària a la localitat d'Accrington, al comtat anglès de Lancaster-- va confondre “terraced house” (adossat) per “terrorist house” (casa terrorista), en la redacció que estava escrivint. Els mestres no es van adonar del ball de lletres i van pensar en una raó més sinistra. En lloc de preguntar al nen, la identitat del qual no ha sigut donada a conèixer, l'escola va trucar a la policia. Els agents es van presentar a casa del noi l'endemà i es van emportar l'ordinador portàtil per examinar-lo. L'incident va passar el 7 de desembre i tant els professors com els agents han demanat disculpes.

Una cosina del noi ha explicat que la família va pensar al principi que es tractava d'una broma. “Un s'imagina que això li pot passar a un home de 30 anys, però no a un nen”, ha declarat a la BBC. “Pel que el professor havia d'estar preocupat és per la seva ortografia. No es pot fer això amb un nen. Ara té por d'escriure i utilitzar la seva imaginació”.

La nova legislació

Notícies relacionades

D'acord amb llei antiterrorista i de seguretat que va entrar en vigor el juliol del passat any, les escoles i altres centres superiors d'educació, igual que els serveis sanitaris i de presons, tenen l'obligació d'alertar les autoritats de qualsevol comportament sospitós de terrorisme. Els professors, no obstant, han sigut acusats d'haver reaccionat de forma exagerada en lloc d'utilitzar el sentit comú.

Miqdaad Versi, del Consell Musulmà Britànic, que reuneix un grup d'associacions islàmiques al Regne Unit, afirma que hi ha desenes de casos similars al de l'escolar. “Hi ha una enorme preocupació que la vida de cada dia de les persones sigui observada sota la lupa de la seguretat i siguin vistos terroristes potencials en lloc d'estudiants”, ha declarat. En un comunicat, la policia ha indicat que la investigació va anar a càrrec d'una agent i un assistent social, sense la intervenció de les forces antiterroristes.