XXII Trobada d'Economia a s'Agaró

Santamaría insta a revertir "la factura i la fractura" del procés

La vicepresidenta del Govern afirma que el 155 i la convocatòria immediata d'eleccions "ha sigut una mostra de respecte als catalans"

zentauroepp41070604 soraya171124202943

zentauroepp41070604 soraya171124202943

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar  que s’ha de revertir «la factura i la fractura social» del procés independentista. «No es poden portar els problemes de les institucions als carrers i dels carrers a les cases», va sentenciar en l’acte d’obertura de la XXII Trobada d’Economia a s’Agaró organitzada per la Fundació Internacional Olof Palme (FIOP). Segons el seu parer, el problema de Catalunya és actualment de confiança, com va succeir amb Espanya amb la crisi del deute. I això és el primer que s’ha de recuperar, va explicar.

Davant un nodrit fòrum d’empresaris, va assegurar que l’aplicació de l’article 155 va ser «una decisió difícil, però necessària». «Havíem d’aconseguir que la Generalitat tornés a la via de la legalitat i frenar el deteriorament econòmic i recuperar l’autogovern per als catalans», va afirmar. I va recordar que la inquietud no es va produir gràcies a la decisió del Govern central amb l’autorització del Senat davant el «funcionament molt anormal d’institucions» com el Parlament.

Santamaría, davant un auditori inusualment ple, va rebutjar les crítiques a la intervenció de la Generalitat i el cessament del Govern. «El 155 i la convocatòria immediata d’eleccions ha sigut una mostra de respecte a tots els catalans», va asseverar amb contundència. En la seva primera visita a Catalunya després d’aquestes mesures va retreure els efectes econòmics i socials de l’«absurditat independentista». «Només respectant la convivència podrem seguir creant benestar i les empreses que se n’han anat es plantejaran tornar», igual que les inversions. 

INCERTESA 

«Si de las eleccions del 21-D en surt un Govern disposat al diàleg, tindrà un còmplice absolut en el Govern d’Espanya», va assegurar. També va demanar «ferventment» al nou Govern que sorgeixi de les urnes que participi en el Consell de Política Fiscal i Financera per negociar el finançament autonòmic, a diferència del que va fer l’Executiu de Carles Puigdemont. I el mateix reclama per a les infraestructures.

Notícies relacionades

Des d’hores abans de l’arribada de la número dos del Govern espanyol, un grup de persones van protestar a bastanta distància, controlades pels Mossos, contra l’article 155, la presència de la vicepresidenta i per «la llibertat dels presos polítics».

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va destacar que l’economia catalana creixia a bon ritme fins al tercer trimestre i que la desacceleració de l’última part de l’any, es deu, entre altres coses, a la situació d’incertesa política, va explicar.