Brussel·les adverteix a Espanya que podria necessitar més ajustos el 2018

La Comissió Europea alerta del "significatiu desviament" en l'esforç estructural exigit per a l'any que ve

El comissari Pierre Moscovici reconeix que en termes generals el projecte pressupostari és conforme

zentauroepp41044377 european commissioner pierre moscovici gives a press confere171122131051

zentauroepp41044377 european commissioner pierre moscovici gives a press confere171122131051 / EMMANUEL DUNAND

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez / Brussel·les

L'esborrany pressupostari espanyol per al 2018 elaborat pel Govern de Mariano Rajoy i enviat a Brussel·les “compleix en termes generals” amb els objectius fixats per la UE. La Comissió Europea, tal com ja va avançar en les seves previsions econòmiques de tardor fa quinze dies, no veu grans problemes d'incompliment. Però, en el seu primer examen dels comptes espanyols, suggereix que Espanya podria haver d'adoptar ajustos addicionals en els comptes de l'any que ve i que la situació segueix estant subjecta a "notables incerteses" el 2018.

“L'esborrany de pressupost compleix àmpliament amb els requisits per al 2018, amb el pacte d'estabilitat i creixement, ja que les previsions econòmiques de tardor de la Comissió Europea preveuen que el dèficit global serà inferior al valor de referència del 3% el 2008”, reconeix Brussel·les en el seu dictamen. Les previsions de fa dues setmanes auguren, no obstant, un desviament de dues dècimes en la xifra pactada partint d'un escenari sense canvis de política econòmica, i això significa que podrien ser necessaris ajustos addicionals per més de 2.000 milions.

El nou quadro macroeconòmic de tardor de la Comissió Europea augura que el forat fiscal aquest any serà del 3,1%, la xifra compromesa amb la UE encara que a Brussel·les es mostren menys optimistes amb la recaptació fiscal i les contribucions socials, que consideren que seran inferiors a les projectades per Espanya. Pel que fa al 2018, el dèficit públic se situarà en el 2,4%, dues dècimes per sobre del que s'ha promès, i una per sobre del que estima l'Executiu espanyol.

"En general és conforme perquè preveiem que el dèficit nominal estarà bastant per sota del valor de referència el 2018, però l'esforç pressupostari segueix sent bastant inferior al recomanat", ha explicat aquest migdia el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, sobre l'ajust estructural del 0,5% del PIB exigit. Concretament, segons els tècnics comunitaris, l'esforç estructural espanyol serà un 0,2% inferior a l'exigit.

Segons el diagnòstic de la Comissió Europea, l'horitzó espanyol no està exempt de riscos. Per començar, per la incertesa política que segueix generant la crisi catalana. En segon lloc, per la falta de pressupost per al 2018 en si, ja que l'Executiu del PP no ha aconseguit tirar endavant els comptes al Parlament a causa de la falta de suport del PNB per la crisi catalana. I en tercer lloc, pel possible impacte en els comptes de qualsevol liquidació relacionada amb el rescat de les autopistes de peatge en dificultats. 

La seva anàlisi econòmica no incorpora, no obstant, el potencial impacte i la incertesa que genera la crisi catalana i que el govern de Rajoy ha estimat en mig punt del PIB. “El risc que futurs desenvolupaments podrien tenir un impacte sobre el creixement existeixen encara que el volum no es pot anticipar en aquests moments”, recorda el dictamen comunitari.

Nou pressupost com més aviat millor

Notícies relacionades

La Comissió Europea ja va enviar el 27 d'octubre una carta a Espanya demanant l'enviament "com més aviat millor" d'un nou esborrany actualitzat i complet. “Esperem el projecte actualitzat així que sigui possible, quan es presenti al Parlament”, ha recordat el vicepresident i responsable per a l'euro, Valdis Dombrovkis. El letó ha admès que “és probable” que Espanya aconsegueixi corregir el dèficit excessiu d'acord amb el pla previst i per això “concloem que hi ha un respecte a grans trets en el projecte que no han presentat”, ha valorat.

Domvroskis també ha recordat que actualment “només hi ha dos països de la zona euro en procediment dèficit excessiu, Espanya i França, i això vol dir que han de reduir per sota del 3% l'objectiu de dèficit”. En el cas de França, la Comissió Europea adverteix al president Emmanuel Macron que el seu esborrany pressupostari “està en risc de no conformitat” i que les previsions econòmiques de tardor auguren un “desviament significatiu” en els objectius.