FUNCIÓ PÚBLICA

Els funcionaris començaran a cobrar aquest mes la pujada salarial de l'1%

Els empleats de l'Estat i de la Generalitat percebran una paga de 100 a 200 euros pels endarreriments

L'increment està 0,5 punts i 0,7 punts per sota de l'IPC a Espanya i a Catalunya

2
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

Molts funcionaris se n'aniran de vacances amb un ingrés addicional. Un mes després de cobrar l'extra d'estiu, els empleats públics de tot Espanya començaran a cobrar aquest mes de juliol l'augment salarial de l'1% i una pagueta pels endarreriments acumulats des de gener.

La demora en l'aplicació de l'increment retributiu és deguda a la llarga i tardana tramitació parlamentària dels Pressupostos Generals de l'Estat del 2017, en què s'inclou la pujada salarial del personal a càrrec de l'Administració de l'Estat, que també és obligatòria per a la resta d'organismes públics. 

Els tres milions de funcionaris comptabilitzats en totes les administracions espanyoles percebran una pagueta mitjana del voltant de 100 euros a 200 euros per l'aplicació retroactiva de l'1% de gener a juny. En el cas de l'Administració de l'Estat, la Generalitat i altres organismes locals i autonòmics, aquesta pagueta s'abonarà a la nòmina de juliol, que ja tindrà incorporada l'actualització de les taules salarials.  

ACORDS EN ADMINISTRACIONS

Altres administracions han acordat altres fórmules de pagament ajornades o fraccionades. Per exemple, en el cas de la Diputació de Barcelona la regularització dels endarreriments es farà, per motius tècnics en la confecció de les nòmines, entre el setembre i el novembre per a tots els conceptes. 

No obstant, la paga d'endarreriments i l'1% d'increment per al 2017 deixen els empleats públics en una situació de pèrdua de poder adquisitiu. En el conjunt d'Espanya, la pujada suposa un retrocés de 0,5 punts en el poder de compra, ja que l'índex de preus de consum va pujar fins al juny l'1,5%. A Catalunya, la pèrdua de poder adquisitiu arriba de moment a 0,7 punts ja que la inflació es troba en l'1,7%.

Notícies relacionades

De fet, l'augment de les retribucions que va oferir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, no va ser acceptat pels sindicats, que reclamaven un increment més alt en consonància amb les previsions d'IPC. L'1% de pujada salarial de la funció pública també està per sota de la recomanació consensuada pels sindicats CCOO i UGT i les patronals CEOE i CEPIME, que aconsellen que les nòmines s'incrementin entre l'1,2% i el 2,5%.  

El responsable institucional de la Federació de Serveis Públics de la UGT catalana, Carles Villalante, ha advertit que després de l'estiu instaran l'Executiu a "incorporar la pèrdua de poder adquisitiu en l'increment dels sous públics del 2018".

Calendari per a noves places i les pagues extres

L'acord firmat recentment entre la Generalitat i els principals sindicats de la funció pública ha suposat l'inici de la recuperació de sou i drets perduts durant la crisi. Els pròxims passos preveuen la negociació d'un calendari perquè la Generalitat convoqui el més alt concurs de places de funcionaris per reduir el gran nombre d'interins, que pot anar de 25.000 a 40.000 llocs, segons les fonts. El Consell de Govern ha aprovat avui també la recuperació parcial, per a alguns supòsits, del cobrament del 100% en cas de malaltia. El coordinador de l'àrea pública de CCOO de Catalunya, Joan Maria Sentís, ha indicat que els sindicats intentaran que el 2018 es pagui una mica més que el 10% d'una de les tres pagues suprimides durant la crisi.