MWC

Els avenços que conquisten els joves

El festival Yo-mo mostra l'origen de la tecnologia i les aplicacions pràctiques del Mobile World Congress

Principals novetats en mòbils, tauletes, robòtica i connectivitat als cotxes. / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / BARCELONA

La Laura té 15 anys i vol ser fotògrafa perquè li agrada Instagram. El Pablo en té 16 i li tiren els videojocs. Ells, com la majoria dels 20.000 alumnes d'escoles catalanes que passaran pel Yo-Mo, el festival jove del Mobile World Congress, viuen enganxats a una cosa que abans només era un telèfon i ara és el centre de comunicació i diversió. Són la generació més connectada de la història, però això no implica que coneguin com s'ha creat.

A vegades s'ha de tornar als orígens. La Facultat d'Enginyeria de Telecomunicacions de la UPC ho ha vist clar i ha proposat una activitat que consisteix a desxifrar missatges. Si el xifrat és clau en les comunicacions actuals, per què no començar pels romans i recordar com es difonien missatges enrotllats que només col·locats en cilindres amb el diàmetre correcte permetien llegir el contingut?

O recordar que els murals romànics com els que exhibeix orgullós el veí Museu d'Art de Catalunya, es van pintar amb minerals ratllats diluïts en ou, com recorda amb la seva activitat l'Exploratori de Recursos de la Natura. O que amb cinta adhesiva i un grafit es transmet energia, com mostrava l'Institut de Ciències Fotòniques, que animava els adolescents a crear aplicacions per a una ciutat futura.

REALITAT VIRTUAL

"És molt xulo", comentava emocionada l'Iris, de 15 anys, sobre la pintura primitiva. Però hi havia qui només veia sang quan li mostraven en realitat virtual el funcionament del sistema sanguini, o qui s'amorrava al videojoc retro i no l'entenia com una mostra de lògica primitiva. Però era igual, compensava que la María, de 15 anys, s'emocionés fent un sudoku de volums del Museu de Matemàtiques de Cornellà mentre anunciava que ella estudiaria "alguna cosa de ciències".

I és que aquest és l'autèntic propòsit del Yo-Mo: fomentar les vocacions orientades a carreres de ciència i tecnologia. "S'ha quedat molta gent fora. Vam obrir la inscripció a la tardor i es va col·lapsar de seguida. Vam tenir el doble de sol·licituds que les places que teníem previstes. Això ens anima perquè l'any que ve sigui millor i més gran", explica Albert Fons, director del programa M-Schools de la Mobile World Capital.

MÚLTIPLES ACTIVITATS

Són més de 200 activitats que organitzen institucions, universitats, empreses i centres d'investigació per ensenyar el que fan i buscar relleus de futur. Però sobretot per fer-los reflexionar sobre el món en què viuen. Com la UPF, que ha muntat una activitat per mostrar amb microscopis els efectes que produeixen les drogues en cervells de ratolins i que deixava els assistents impressionats.

Notícies relacionades

Fins i tot Ferran Adrià s'ha apuntat a la iniciativa, encara que només per gravar un vídeo amb xavals per promocionar el seu llibre de cuina amb Disney i Marvel.

I és que només tant enginy acumulat -som nans a les espatlles de gegants, deia el filòsof Bernard de Chartres- ha permès arribar a crear robots que parlen i entenen o entorns de realitat virtual com els que estimulen els xavals. "Hem vist com treballaven escoles en països on no hi ha internet ni ordinadors ni res", comentava impressionada la Laura, de 16 anys. Una cosa impensable per a ells.