NOU FRONT D'ACUSACIONS

Rato espera als jutjats per declarar com a imputat

L'exvicepresident hi ha entrat a primera hora del matí per evitar els mitjans de comunicació

Protestes d’afectats per les participacions preferents, davant les portes del jutjat on declara Rato.

Protestes d’afectats per les participacions preferents, davant les portes del jutjat on declara Rato. / JOSÉ LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts

L'exvicepresident econòmic del Govern Rodrigo Rato espera a l'interior dels jutjats de la plaça de Castilla l'inici de la seva declaració davant el jutge d'instrucció 31 de Madrid, Antonio Serrano-Arnal, per ser interrogat per la presumpta comissió de delictes fiscals, blanqueig de capitals i corrupció de particulars.

L'exdirigent popular ha accedit a l'edifici a primera hora del matí, quan encara no hi havia càmeres ni periodistes a la porta. Fonts judicials han informat que en aquesta ocasió Rato no ha accedit a l'edifici en cotxe pel garatge, sinó a peu per la porta. A l'entrada dels jutjats s'hi han concentrat una vintena d'afectats per les participacions preferents, cridant consignes.

Serrano-Arnal l'interroga aquest dimarts després del repunt que hi va haver en la instrucció la setmana passada. Rato va ser conduït davant la Guàrdia Civil dijous passat i sotmès durant més de quatre hores a les preguntes dels agents, mentre que dos dels seus més estrets col·laboradors --la seva secretària Teresa Arellano i el suposat testaferro Miguel Ángel Montero-- no van tenir la mateixa sort i van estar dos dies als calabossos abans de passar a disposició judicial.

En només tres dies, la instrucció de la causa va experimentar un fort impuls i el procediment va passar a tenir de tres a nou imputats, quatre d'ells, directius d'empreses de publicitat que es van beneficiar de contractes amb Bankia.

UN JUTGE QUE NO VOL EL CAS

El jutge continua avançant en la investigació malgrat el seu evident desig per desfer-se'n. Divendres passat, després de deixar en llibertat Arellano i Montero i imposar-los compareixences mensuals, va dictar un acte en què sol·licita al Suprem que decideixi sobre la competència, que, segons la seva opinió, hauria de ser de l'Audiència Nacional.

La investigació ha quedat dividida en tres línies bàsiques que conflueixen en l'empresa Kradonara, de la qual Rato és "el beneficiari últim" a través de la societat britànica Vivaway i que va ser constituïda per un altre dels imputats, l'advocat i presumpte testaferro Domingo Plaza.

Aquesta societat d'escassa activitat, constituïda el 2001, va canviar radicalment a partir del 2011, moment en què va passar a dedicar-se a la prestació de serveis de consultoria, diu el jutge. A partir d'aquest punt va començar a rebre grans quantitats de divises, que el magistrat xifra en 6,5 milions d'euros, i que procedeixen de transferències de tres empreses: la britànica Vivaway, la panamenya Westcastle Corporation i Red Rose, radicada a les Bahames.

Aquesta primera línia es creua amb una altra en què apareixen dues empreses de publicitat que van disfrutar de contractes amb Bankia durant la presidència de Rato. Zenith i Publicis van pagar comissions per un import de 800.000 euros a canvi d'aquests anuncis i més de la meitat es van derivar a una altra empresa relacionada amb Rato i amb la seva exdona, Ángeles Alarcó. Es tracta de la companyia Bagerpleta, amb seu a Alemanya i propietària d'un hotel a Berlín.

Bagerpleta encapçala la tercera línia d'investigació. El jutge assegura que va rebre, no només els diners de les comissions dels contractes publicitaris, sinó un milió d'origen desconegut remès per Kradonara i Vivaway, 100.000 euros més procedents de Telefónica i "ingressos defraudats a Hisenda procedents de l'assistència de Rato a congressos i conferències".

NOU IMPUTATS

La causa afecta, de moment, nou imputats. A més de Rato, Arellano i Montero, el jutge atribueix els mateixos tres delictes a un altre dels seus presumptes testaferros, Alberto Portuondo --l'únic que ha sigut enviat a la presó-- i el seu soci i advocat Domingo Plaza. Serrano-Arnal també manté la imputació sobre la directora general de Zenith, Candi Rodríguez; el conseller delegat de Publicis, Xabier Olazábal, així com dos directius de les dues societats.

No és la primera vegada que Rato compareix davant el jutge. Va anar al jutjat el mes de juliol passat però es va negar a declarar fins a conèixer el nou informe que l'Oficina Antifrau està elaborant sobre el material incautat al seu domicili i al seu despatx.

El 'cas Rato' va esclatar el mes d'abril passat, quan l'exvicepresident del Govern popular de José María Aznar va ser detingut, si bé el seu arrest es va limitar el temps que van durar els registres a la seva vivenda i al seu despatx, unes set hores. Aquesta mesura es va produir després d'una denúncia presentada per la Fiscalia de Madrid als jutjats d'instrucció de Madrid.

Notícies relacionades

Posteriorment, el jutge Serrano-Arnal va citar a declarar Rato el 22 de juliol, però l'exvicepresident del Govern es va negar a contestar a les acusacions formulades per l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) i la Fiscalia Anticorrupció que apunten que va utilitzar un "complex entramat societari" per cometre diversos delictes fiscals, blanqueig de capitals i aixecament de béns.

Per la seva part, el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu, davant qui Serrano-Arnal es va inhibir sense èxit, per ara, manté imputat Rato per la fusió i posterior sortida a borsa de Bankia i per les targetes 'black' utilitzades pels directius d'aquesta entitat.