INVESTIGACIÓ d'UNA TRAMA DE DEFRAUDACIÓ FISCAL

Rato va fer servir una de les seves firmes per ocultar ingressos al fisc

Els diners obtinguts per cursos van acabar a Alemanya, segons el magistrat

El Suprem decidirà quin jutge indaga aquest cas, que ja té nou imputats

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS
MADRID

El cas Rato, en què s'investiga el seu patrimoni personal i familiar i la possible defraudació fiscal, va sumant imputats i no deixa d'oferir sorpreses. El jutge Antonio Serrano-Artal ja ha imputat nou persones. La investigació apunta a una trama de societats a través de la qual Rato va amagar ingressos al fisc, inclosos milers d'euros que va cobrar per cursos i conferències, que van acabar en part a Alemanya.

La secretària personal de l'exvicepresident del Govern, Teresa Arellano, i el testaferro Miguel Ángel Montero Quevedo han sigut els últims a declarar. Dimarts arribarà el torn de l'exdirigent popular.

A més a més, el togat ha plantejat una qüestió de competència al Tribunal Suprem a l'entendre que l'Audiència Nacional és la instància  que ha de perseguir aquest cas, malgrat que el seu col·lega Fernando Andreu s'hagi negat a assumir aquesta investigació al sostenir que els delictes perpetrats s'han comès majoritàriament a Madrid.

FRAU AL FISC / Serrano revela, a l'escrit que remet al Suprem, alguns aspectes nous d'aquesta investigació. Segons les seves indagacions, Rato «ha fet servir part dels fons il·lícitament obtinguts mitjançant l'evasió fiscal» i en altres operacions «d'adjudicació de contractes aparentment irregulars» per sostenir «econòmicament» una empresa alemanya que té com a única activitat explotar un hotel a Berlín.

En aquesta trama, l'exvicepresident del Govern ha recorregut a diverses societats, tot i que la majoria dels pagaments s'han portat a terme a través de la firma Kradonara, que des de la seva creació el 2001 fins al 2011 va tenir ben poca activitat.

Després que Rato arribés a Bankia el 2010, aquesta societat va començar a rebre divises de Gibraltar, el Regne Unit i Luxemburg per un import de 6,5 milions d'euros. L'origen d'aquests fons es desconeix, però en tot cas no ha sigut declarat al fisc. A partir del 2011, Kradonara va incloure en els seus treballs la prestació de serveis de consultoria.

GAIREBÉ 12 MILIONS // Després de començar aquesta activitat, Kradonara va ingressar gairebé 12 milions d'altres empreses de l'exdirigent del PP, com Vivaway, Red Rose o Arada, mitjançant  un complicat tràfec de transferències. En aquestes operacions s'hi inclou el cobrament de més de 800.000 euros en comissions per part d'Alberto Portuondo, pres en aquesta causa, a dues empreses de publicitat que van facturar a Bankia 47 milions el 2011 i el 2012. Més de mig milió d'euros d'aquest import van acabar a l'hotel d'Alemanya. A més Rato, segons el jutge, va finançar una de les seves societats «a través d'ingressos defraudats a Hisenda del pagament d'assistències a congressos i conferències», que també van acabar a Alemanya.

Notícies relacionades

El jutge després de prendre declaració ahir a Arellano i Montero els va imposar l'obligació de comparèixer mensualment al jutjat. Tots dos van ser detingutes dimecres passat per la Guàrdia Civil. A més a més, el togat va interrogar quatre directius de les empreses de publicitat dijous a la tarda, el mateix dia que Rato va comparèixer a les dependències de la Guàrdia Civil.

El Tribunal Suprem ara ha de decidir quin jutge investiga Rato, si Serrano-Artal o Andreu. El primer defensa que els delictes s'han comès a l'estranger i que per tant és l'Audiència Nacional la que s'ha d'encarregar del cas.