EXVICEPRESIDENT CONTRA LES CORDES

Catalá demana diferenciar les activitats de Rato com a empresari i com a polític

El ministre Alonso descarta que Aznar sospités del seu exvicepresident quan va decidir qui seria el seu successor

Catalá insisteix que s’ha de separar la feina de Rato com a vicepresident de la seva activitat empresarial. / periodico

2
Es llegeix en minuts

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha demanat aquest dimarts diferenciar entre les activitats de Rodrigo Rato com a empresari que s'investiguen judicialment i la seva feina política com a vicepresident del Govern, ja que "són qüestions totalment diferents". S'ha referit així a la compareixença de l'exvicepresident de l'Executiu d'Aznar i exdirector gerent de l'FMI  davant un jutjat de Madrid imputat per frau fiscal, blanqueig de capitals i corrupció entre particulars.

El ministre ha puntualitzat que les activitats de Rato investigades judicialment són de tipus empresarial i es van produir "després de la finalització de les seves tasques de govern". "Per tant, s'ha de diferenciar la figura de Rodrigo Rato com a vicepresident d'un Govern, i tota la seva tasca que mereixerà el judici que cadascú vulgui portar a terme, i la seva tasca com a persona o com a empresari i les possibles activitats irregulars que hagi pogut cometre", ha afegit.

En aquest sentit, Catalá ha indicat que "la responsabilitat política és totalment diferent de la responsabilitat personal", i ha manifestat el seu desig que la instrucció del cas s'acabi com més aviat millor perquè s'aclareixin els fets. 

LES SOSPITES D'AZNAR

Un altre ministre del Govern del PP que ha intentat marcar distàncies amb Rato ha sigut el ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, que ha restat pes a la hipòtesi que potser l'expresident del Govern José María Aznar no va optar per Rodrigo Rato com el seu successor perquè tenia sospites sobre els seus negocis i el seu patrimoni.

Alonso, que ha començat dient que per a ell "és impossible" saber això, ha respost que, "veient les coses d'una manera lògica", si Aznar hagués sospitat de Rato, "no l'hauria posat a la terna" per a la seva successió juntament amb Mariano Rajoy i Jaime Mayor Oreja.

Notícies relacionades

El ministre no ha entrat a valorar si la investigació a l'exvicepresident Rodrigo Rato li ha fet més mal al PP en les seves expectatives electorals que el 'cas Bárcenas', la suposada comptabilitat B del partit portada a terme pel seu extresorer Luis Bárcenas.

No obstant, sí que ha admès que al PP li va fer "molt de mal l'episodi de les targetes 'black", les targetes de crèdit presumptament opaques que van utilitzar els directius de Caja Madrid i Bankia --entre ells el mateix Rato--, perquè "va traslladar una imatge en un moment en què molta gent ho estava passant malament" i a més es va veure com "un fet generalitzat", perquè va afectar persones de tots els partits i també dels sindicats.