A les 21.30 hores

Nova entrevista internacional de TVE: Cristina Olea conversarà amb Obama després de la investidura de Biden

Es tracta de l’única entrevista a una televisió espanyola concedida per l’expresident nord-americà

Nova entrevista internacional de TVE: Cristina Olea conversarà amb Obama després de la investidura de Biden
3
Es llegeix en minuts

Els serveis informatius de RTVE parlaran amb un dels mandataris internacionals més importants dels últims anys. ‘Informe Semanal’ emetrà aquest dissabte, a les 21.30 hores, una entrevista a l’expresident dels Estats Units Barack Obama realitzada per la corresponsal de Televisió Espanyola a Washington, Cristina Olea. Es tracta de l’única entrevista a una televisió espanyola concedida per l’exmandatari nord-americà.

La xerrada s’emetrà en el programa de reportatges ‘Informe Semanal’ aquest dissabte a les 21.30 hores, i completa a les 23.30 hores a la web RTVE.es i al Canal 24 Horas. Els Telenotícies oferiran un avanç des d’aquest divendres. 

En una llarga conversa per videoconferència amb Cristina Olea, Obama parla del nou rumb de la primera potència mundial, l’auge dels extremismes i el futur d’Europa, entre altres temes, en una entrevista en la qual es mostra molt pròxim. Les seves memòries sobre el seu pas per la Casa Blanca acaben d’aparèixer en espanyol, en un llibre titulat ‘Una tierra prometida’. 

Obama parla de com «el populisme ha anat en augment»: «Aquí als Estats Units sempre ha existit una tensió i un conflicte entre els que pensen que ser nord-americà es basa en l’herència, la raça i el patriarcat i els qui volen una visió més inclusiva». 

És un fenomen que també, diu, es viu a Europa, dividida entre els qui se senten còmodes amb la diversitat, persones de diferents llocs i diferents actituds sobre la sexualitat o la religió... i persones que troben aquests canvis confusos, frustrants, ofensius i en violació de les seves creences més profundes». Sobre l’assalt al Capitoli, alerta que «fins i tot el país més ric, les democràcies més avançades, no eren inmunes... Aquests són els tipus de problemes que veiem a Rússia, Turquia i les Filipines i a Birmània. Però resulta que també hi ha problemes als Estats Units, Espanya, Hongria i Alemanya».

Obama parla també del seu enuig i frustració per com el seu antecessor, Donald Trump, ha gestionat la pandèmia que ha matat 400.000 nord-americans. «El govern importa –diu– i els ciutadans han de prestar atenció i participar i votar en una democràcia si volen el tipus de govern que pot ser eficaç, perquè quan els ciutadans no participen, el buit s’omple de demagògia i, sovint, resulta en incompetència, falta de responsabilitat i corrupció».

La bona notícia, afegeix, és que quan mires les enquestes, els joves «aprecien la diversitat, és menys probable que tinguin actituds racistes o que pensin que d’alguna manera les dones s’haurien de mantenir al seu lloc. Estan molt més preocupats pel canvi climàtic i la sostenibilitat ambiental. Volen una economia que funcioni per a tothom i estan preocupats per les enormes disparitats d’ingressos en l’economia. Llavors, rebo el meu optimisme dels joves perquè crec que s’estan movent en la direcció correcta. Són les persones grans, les persones amb cabells blancs de qui crec que ens hem de preocupar. I és d’esperar que puguem fer que les coses avancin en una millor direcció prou temps perquè els nostres fills se’n facin càrrec».

Notícies relacionades

Sobre com va viure la seva família el seu pas per la presidència, assenyala que «és una càrrega enorme per a la família». «Crec que la presidència dels Estats Units exerceix encara més pressió sobre la família que la majoria dels líders, diguem a Europa, només per la situació de seguretat, la publicitat, el grau en què aquí als Estats Units, no tenim la separació entre cap d’estat i cap de govern. El president dels Estats Units i la primera família són vistos com a símbols del país i del govern, i no només com les seves funcions ministerials». 

Respecte a les seves filles, assenyala que principalment gràcies a la seva dona Michelle i a la seva sogra, que va anar a viure amb ells, les seves filles es van adaptar a la seva nova vida. «Ens preocupava si serien malcriades o estarien potser molestes per haver de créixer en un ambient tan estrany. I han resultat ser dones joves intel·ligents, amables, divertides i considerades. No podria estar més orgullós d’elles. Si d’alguna manera hagués tingut un impacte negatiu en elles, seria difícil perdonar-me a mi mateix, però vam tenir la bona, bona fortuna que siguin joves tan afavorides».

Temes:

TVE Barack Obama