ENTREVISTA YOTELE

Jorge González: «Vaig tornar a ‘Tu cara me suena’ amb molta por perquè no sabia si la meva veu estaria bé»

Parlem amb el cantant sobre el seu pas pel ‘talent’ d’Antena 3, entre molts altres temes com ara Eurovisió i els seus pròxims projectes

Jorge González: «Vaig tornar a ‘Tu cara me suena’ amb molta por perquè no sabia si la meva veu estaria bé»
10
Es llegeix en minuts

La vuitena edició de ‘Tu cara me suena’ celebra aquesta nit, a les 22.10 hores, el seu gran final en directe. En aquesta última gala, Jorge González serà un dels finalistes que intentarà aconseguir la victòria imitant Antonio Orozco, artista que també serà present en el ‘talent’ d’Antena 3. YOTELE parla amb el cantant sobre el seu pas per ‘Tu cara me suena 8’, entre molts altres temes.

¿Què vas sentir al convertir-te en el primer finalista de ‘Tu cara me suena 8’?

Se sent una mica de tot. Són moltes emocions que es barregen i et deixen en xoc. Quan em vaig presentar al càsting, no em vaig imaginar en cap moment que pogués ser dins del programa, i molt menys ser el primer en la classificació des del minut 1. 

Ser el que més punts ha aconseguit al llarg d’aquestes gales, ¿et suposa més responsabilitat o més calma de cara a la gran final?

Més responsabilitat, però no per la gent, sinó per mi mateix. M’exigeixo molt, i això s’ha notat en cada gala. El meu pas pel programa ha sigut molt variat. No hi ha res que no hagi fet. He tingut coreografies impossibles, he sigut una diva com Beyoncé, he fet veus de tots els registres... Alguns m’han sortit millor i d’altres pitjor, però mai he volgut estar a la meva zona de confort amb imitacions que a mi em quedessin bé. Mai he volgut fer un concurs fàcil. Ara he de tornar a donar el millor de mi. 

Al llarg d’aquesta edició de ‘Tu cara me suena’, has tornat a treballar amb Miryam Benedited i altres professionals que van estar en el teu pas per ‘Operación Triunfo’. ¿Això et va donar més seguretat?

He estat molt còmode perquè no era entrar en un lloc desconegut. En aquest sentit ha sigut molt fàcil. ‘Tu cara me suena’ és un programa en el qual he anat (quan es podia) a fer una abraçada a la càmera o a l’encarregat de so, a riure amb la Miryam... És pràcticament el mateix equip amb el que havia treballat a ‘Operación Triunfo 2006’. Han sigut molts anys en què hem estat junts. 

Fent la vista enrere, segons la teva opinió, ¿quina ha sigut la imitació més difícil de fer?

Crec que totes han tingut un punt difícil. Tot i que sigui un cantant de veu melòdica, tinc un tipus i color de veu que és molt difícil d’amagar. De fet, m’han reconegut més d’una vegada per la veu. Cada gala era un repte per això, fent uns treballs brutals. Sí que els idiomes han sigut un maldecap, però penso que David Bisbal era gairebé impossible perquè hi havia molt ball, i això desconcentra. Ho tenia tot per anar en contra. Tots coneixem com canta. També diria Beyoncé per tot el que suposava.

Tot i així, crec que ho he fet tot. L’altre dia, un club de fans em va enviar un vídeo recopilatori amb totes les imitacions i em semblava increïble que totes la fessin la mateixa persona i fos jo. 

Has fet menció als idiomes. ¿Ha sigut una de les teves dificultats més grans?

Els idiomes han sigut una cosa impossible. Jo deia que el meu únic problema d’entrar a ‘Tu cara me suena’ era quan em toqués una cançó en un idioma que no fos el meu. La primera gala va ser en italià, i la vaig guanyar, però imagina’t quan em tocava en anglès. En aquest sentit, ha sigut horrible. Per això, quan acabava l’última frase d’algunes actuacions respirava tranquil.

De fet, moltes vegades, abans d’anar a gravar a Barcelona, em venien ganes de trucar a la productora i dir-los ‘ho sento, no em sé la cançó’ perquè no hi arribava. No sabia anglès. Jo he rebutjat treballs pel fet que s’havia de cantar algunes vegades en aquest idioma. Em van dir d’anar a Disneyland a fer un xou, però no vaig poder per això. Era impossible.

¿I com t’has preparat aquestes actuacions?

Escrivia les lletres tal com les escoltava i m’aprenia tot això fonèticament de memòria. No et pots imaginar totes les hores de feina que he dedicat a algunes actuacions. Tots ens ho hem treballat, però en el meu cas ha sigut molt temps, i quan veia que no n’hi havia, jo continuava traient-ne d’on fos. A més, en qualsevol moment, es pot embolicar perquè com comencis malament en un lloc és molt difícil d’enllaçar. 

¿Amb quina imitació t’has quedat més satisfet amb el seu resultat?

Crec que hi ha moltes actuacions per recordar. El meu començament amb Mahmood em va donar molta satisfacció pel fet de fer-ho bé quan era molt en contra meva. Va ser una gran imitació perquè l’escolti i penso que la vaig clavar. També crec que ‘Betty la fea’ va ser una molt bona imitació perquè em va semblar un numeràs de teatre musical.

D’altra banda, també em quedo amb Carlos Rivera. El que em va dir el jurat ho recordaré sempre perquè, quan fas ‘Original y copia’, és complicat perquè tens l’artista que imites al costat i es pot notar més que estàs fallant. No obstant, crec que era molt a prop d’ell.

Després de gairebé vuit mesos d’aturada per la pandèmia, ¿va ser dur tornar?

Tornar va ser molt dur per tot el que hem viscut i perquè em van operar de les cordes vocals. Durant la pandèmia, no podia parlar. Creia que havia perdut molta veu i que no tornaria a cantar. Vaig haver d’esperar perquè no podien operar-me per la situació sanitària. Vaig passar pel quiròfan un mes i mig abans de tornar a ‘Tu cara me suena’. Quan vaig tornar ho vaig fer amb molta por perquè no sabia si la meva veu estaria bé. Vaig tenir molta incertesa.

En aquesta recta final de la vuitena edició de ‘Tu cara me suena’, has rebut alguns ‘4s’ després d’una gran ratxa de resultats. ¿Què creus que ha ocorregut per emportar-te aquestes notes del jurat?

No entenc perquè vaig tornar i em vaig emportar tants ‘4s’. Si ells ho consideren així, deu ser així. Quan vaig veure Beyoncé, vaig veure una feina bastant passable per emportar-me aquestes notes. És veritat que amb David Bisbal no m’assemblava gaire en la veu, però gent que va treballar amb ell em va escriure per dir que van aconseguir veure el personatge.

Tampoc em vull ficar en polèmiques. No saps fins on pots parlar perquè no et malinterpretin, però crec que alguna cosa va passar a la tornada. Alguna cosa va canviar, però crec no vaig ser jo. De vegades les coses canvien segons la perspectives des d’on les mires, però també és veritat que quan vaig tornar tenia molta por pel que em va passar a les cordes vocals, tot i que he estat treballant i esforçant-me igual que abans.

Centrant-nos en la gran final, imitarem Antonio Orozco ¿Per què el vas escollir?

Antonio Orozco és un artista que a mi m’agrada molt. És un poeta. Té sentiment i un segell personal molt marcat. A part, com que em considero un artista amb molt cor i ànima, crec que era una imitació que a mi em funcionava. 

A més, té un factor amb què pots saber si l’imites o no perquè és molt ell. Al ser un programa que no busca la millor veu, sinó la millor imitació, amb ell puc demostrar que imito.

¿Et veus guanyador?

Mai he guanyat res. Qui està acostumat a no guanyar no pot trobar a faltar cap altra cosa. Com que no sé el que és, no em preocupa el que vaig passar en la final. En aquest sentit, no et puc parlar això. Et puc parlar del que estableixo després d’haver fet un concurs complet, i és orgull i satisfacció de l’esforç i bona feina feta. Em quedo amb això, més enllà de vèncer, perquè crec que no guanyaré. Prefereixo quedar-me així de content i amb les coses positives, però clar que m’agradaria emportar-me la victòria.

També crec que l’important és estar parlant amb tu i dir que soc finalista d’un programa meravellós com és ‘Tu cara me suena’. Això ja és guanyar també.

Bé, qui ho sap. No donis coses per fetes fins aquesta nit. Si guanyes, ¿faràs alguna bogeria per celebrar-ho?

Si guanyo, faré una cosa original. Faré una promesa. [Rialles] Ja se m’acudirà alguna cosa. Vam fer una cosa, i em van dir que pugés una foto sense res a Instagram i vaig dir que m’ho plantejaria perquè no em raparé. Els meus cabells són els meus cabells. Sens dubte, el més important si guanyo és que ajudaré molta gent amb el premi. Això és el que ve més de gust.

Aquesta nit, lluitaràs per la victòria contra Cristina Rodríguez, Nerea, Gemeliers i Rocío Madrid. Dins del companyerisme i la pinya que feu els concursants, ¿quin creus que pot ser el gran rival en aquesta final?

En som cinc i cadascú té el seu segell, la seva màgia, la seva carta... Tots han fet una feina meravellosa, però Gemeliers han fet imitacions en què han clavat molt els personatges. Em fan molt respecte perquè gala rere gala han fet un concurs brutal, perquè imiten molt bé. 

¿Et falta algun concursant a la final?

És una edició en què qualsevol podria haver estat a la final. De fet, s’ha quedat fora gent molt apta i vàlida. La feina que han fet Belinda Washington i María Isabel ha sigut brutal. Ja que l’edició i l’any han sigut rars, crec que hauria d’haver sigut una final rara de tots. 

¿Tens pensat a quina ONG destinaries el premi si guanyessis?

Sí. Si guanyo, la meva idea és repartir perquè cada sector tingui alguna cosa, perquè el premi és gran. M’agradaria donar-lo a causes que continuen afectant moltes persones. Vull ajudar nens amb malalties com el càncer perquè és un tema que em sensibilitza molt. De fet, les dues gales que vaig guanyar abans de l’aturada havien anat destinades a organitzacions que treballaven en aquesta matèria.

També vull ajudar a mitigar els efectes de la pandèmia. Hi ha gent que s’ha quedat sense llar i sense feina i que tenen fills al seu càrrec que, potser, no han tingut regals de Reis aquest any. De vegades no som conscients que al costat de casa teva potser hi ha una família que no té res per menjar, i així de dura està sent aquesta situació. El millor de ‘Tu cara me suena’ és poder ajudar.

Deixant a part ‘Tu cara me suena’, vas ser subcampió de la primera edició de ‘La voz’, un dels formats més vistos de l’última dècada. És més, amb ‘OT’, has estat en tres dels concursos musicals més exitosos del país i no t’ha anat malament.

I a més n’he sortit airós. El públic sempre m’ha recolzat i estimat molt, i això no és fàcil quan ja has estat en diversos formats. Em sembla un privilegi poder fer programes d’èxits i que l’audiència m’acompanyi.

A més, també has intentat representar Espanya al festival d’Eurovisió. Aquest any no serà possible perquè hi anirà Blas Cantó, ¿però mantens la porta oberta a tornar a intentar-ho?

Eurovisió sempre ha sigut un somni, però he de dir que mai ho he intentat amb alguna cosa per competir de veritat. M’hauria penedit anteriorment haver anat amb aquestes propostes per les presses. La maduresa també et fa veure aquestes coses.

Si TVE em digués que vaig al festival i tingués tot aquest temps per fer un treball, crec que m’encarregaria de buscar el millor per fer la millor proposta. La veritat és que seria un somni portar un trosset de la terra espanyola a l’escenari d’Eurovisió, que crec que fa falta. Una cosa no flamenca, però sí que representant l’essència d’Espanya. Penso que és una cosa que Europa demana.

Alguna cosa més de raça espanyola, ¿no?

Ja ho va intentar Melody al seu dia i crec que era una grandíssima proposta. Nois a tors ballant, superracial i ella tan guapa i gitana... Crec que era una de les poques candidatures que hem perdut i que eren bones. Imagina’t això amb un toc més modern i actualitzat... 

Jo aniria per una proposta molt Elena Foureira, en noi i molt racial. Tinc al cap aquesta explosió tan exòtica amb aquesta fusió de música ètnica amb el modern. Ella era molt guanyadora.

Notícies relacionades

Després d’aquesta gran final de ‘Tu cara me suena’, ¿quins projectes professionals t’esperen?

Fa uns dies em vaig estar fent les fotos del meu pròxim single, que és una col·laboració amb un artista que sona bastant i que té un estil molt seu dins de la música urbana. El videoclip el gravem el pròxim dia 10 i crec que s’estrenarà el 22.