Parricidi a Vilanova

La Fiscalia insisteix a repetir el judici pel parricidi de Vilanova i la Geltrú després de veure-hi «incongruències»

  • La Fiscalia demana repetir el judici pel parricidi de Vilanova i veu «arbitrari» el veredicte

  • Deixen un maletí amb 64.000 euros a la porta de l’Hospital Sant Antoni Abat, de Vilanova i la Geltrú

La Fiscalia insisteix a repetir el judici pel parricidi de Vilanova i la Geltrú després de veure-hi «incongruències»
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Fiscalia ha insistit a demanar la repetició del judici pel parricidi de Vilanova i la Geltrú el 2019 –que l’autor va confessar i on es va absoldre l’acusada d’induir-lo per suposadament quedar-se els diners de la seva família–, i ha assegurat que hi ha «incongruències» en la sentència, per la qual cosa també demana la seva nul·litat. L’advocat de l’acusat assegura que el seu delicte va ser «creure’s totes les mentides»

En la vista d’apel·lació, la fiscal ha assenyalat que «no hi ha cap mitjà de prova que avali l’existència de despeses comunes» entre l’autor confés i l’acusada d’induir-lo, tal com es va assenyalar en el judici.

«A més d’absurd, és insuficient. La suposada convivència que es desenvolupa en la sentència és del gener al març del 2019, i hi ha una totalitat de transferències a favor de l’acusada que es van produir posteriorment», ha afegit la fiscal.

Culpable i absolta per unanimitat

Ismael M. Va ser declarat culpable per unanimitat de matar el seu pare a ganivetades i cremar el pis, com ell mateix va confessar, mentre patia un brot d’esquizofrènia, per la qual cosa la sentència no li aplica una pena de presó, sinó que està exempt de responsabilitat penal per la seva malaltia i haurà de seguir una mesura de tractament psiquiàtric en llibertat vigilada.

Alba A. Va ser absolta d’induir Ismael a cometre el crim suposadament per aconseguir els diners de la seva família: segons les acusacions, el va manipular durant mesos, fent-li creure que pertanyia a una unitat policial secreta i que havia de matar el seu pare per protegir el seu entorn, i per fer-ho suposadament va crear el personatge virtual de la Julia, una nòvia fictícia per al noi que suposadament va arribar a quedar-se embarassada de bessons.

A més, la fiscal ha assenyalat que en la sentència s’admet l’«entramat fictici i la invenció de l’acusada del personatge de la Julia», però no s’esmenta altres ficcions la font d’invenció de les quals també va ser la mateixa acusada, com la inexistent màfia policial.

La fiscal ha assegurat que les pericials psicològiques van reconèixer que no van tenir accés a la totalitat de la causa per «afirmar la incapacitat d’Alba per manipular» i que tampoc sabien que s’havia fet passar per un personatge.

«Li va provocar una aversió cap al seu pare»

Ha detallat que la inducció d’Alba no va ser només durant el brot d’esquizofrènia d’Ismael el dia dels fets, sinó que va ser durant un període anterior «en què li va provocar una aversió cap al seu pare i li va inculcar la idea d’acabar amb la seva vida».

La fiscal ha dit que quan es va detenir Ismael, ell va donar una primera versió en la qual va reconèixer els fets a la policia i que «va fer referència a l’existència d’una màfia i l’execució d’una ordre de matar el seu pare», però que els agents inicialment no el van creure i va ser arran de la investigació policial que van verificar la seva versió.

En el judici, la fiscal va demanar una condemna de 34 anys de presó per a Alba A. per presumpta estafa i inducció a l’assassinat i a l’incendi, mentre que per a Ismael M. va reclamar una mesura de seguretat d’internament psiquiàtric.

Defenses

La defensa d’Ismael ha assegurat que hi ha una prova de càrrec suficient que el jove va atacar el seu pare, aprofitant que no hi havia ningú més al domicili mentre estava adormit, i que «no existeix prova directa més que la mateixa explicació de l’acusat».

«La inducció d’Alba no va ser fruit del delicte d’Ismael, sinó que va ser una xarxa de mentides que s’havien teixit entorn d’ell. El delicte d’Ismael va ser creure’s totes aquestes mentides», ha afegit el lletrat.

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’advocat d’Alba ha explicat que «aquest suposat pla criminal no té res a veure que s’ordeni la mort de la víctima, ja que amb la seva mort es produïa la interrupció de les transferències de diners que rebia».

«És inversemblant que existís un mòbil econòmic amb la mort de la víctima. Ho considerem totalment descartat», ha afegit, per la qual cosa ha demanat l’íntegra confirmació de la sentència.