Onada de calor

Viladecans posa en marxa refugis climàtics per protegir de la calor extrema

El municipi ha habilitat equipaments públics i parcs urbans perquè siguin utilitzats com a refugi quan es produeixin onades de calor

Viladecans posa en marxa refugis climàtics per protegir de la calor extrema

Ayuntamiento de Viladecans

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Viladecans (Baix Llobregat) ha posat en marxa tres refugis climàtics per a altes temperatures inclosos tots dins de la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Els Refugis climàtics són un conjunt d’espais accessibles que proporcionen confort tèrmic, descans i seguretat davant episodis meteorològics extrems, com les onades de calor. En la situació d’emergència climàtica en la qual ens trobem, aquests fenòmens són cada vegada més freqüents i intensos.

Es tracta d’oferir a la ciutadania, en especial a la població més vulnerable a les onades de calor, espais adequats per recuperar-se de l’estrès tèrmic que provoquen les altes temperatures sobre el cos humà. Aquests equipaments i espais públics podran acollir la població en general, però prioritzen les persones vulnerables a les altes temperatures, com les persones grans, els nadons o els malalts crònics.

Els refugis locals

Viladecans compta amb tres refugis climàtics. Un d’interior, situat al Casal de barri Montserratina, equipat amb aigua potable i refrigeració, per la qual cosa garanteix unes condicions adequades per apaivagar la forta calor, amb una temperatura que es manté entorn dels 26 °C.

A més, n’hi ha dos d’exteriors, un al parc Torrente Ballester i un altre al parc de la Torre-roja. El primer, compta amb dues zones de refugi, la primera al costat del carrer de la Verge de Montserrat (3.264 m²) amb presència destacada d’arbres (tarongers, ficus i moreres), i la segona, una zona de pineda de pi blanc, alzines i ficus (2.468 m²) situada enmig del parc, al costat del carrer de Josep Irla. El parc disposa d’aigua potable. Quant al segon, tot i que encara falta moure uns bancs, perquè siguin més a l’ombra, disposa de dues zones de refugi. La primera es correspon amb la zona de plataners i til·lers (4.200 m²) ubicada a l’avinguda de la Torre-roja. La segona zona és una àrea allargada de plataners (2.900 m²) que finalitza a l’extrem sud (carrer d’Amposta Casé). En aquest cas, cal portar aigua potable.

En el cas dels refugis climàtics exteriors, disposen d’una regulació tèrmica natural, ja que la presència d’aigua, vegetació arbòria densa i de terreny permeable actuen com a reguladors de la temperatura i permeten disfrutar d’un ambient més fresc. Gràcies a la presència de vegetació, els espais verds tenen una temperatura inferior a la d’altres espais urbans i generen un efecte refrescant que s’estén pel seu entorn pròxim, que en funció de la mida de l’espai verd és més o menys ampli. En general, els espais verds amb una presència de vegetació moderada poden tenir una diferència d’uns 2-3 °C (durant el dia) respecte a zones sense vegetació. Aquesta diferència de temperatura s’incrementa després de la posta de sol, sobretot en llocs menys humits, on la temperatura pot baixar fins a 5 °C, i en alguns casos fins a 6,5 °C.

Orígens de la iniciativa

El punt de partida de la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics és un «grup motor» (grup de treball) format per l’AMB i set municipis metropolitans, que van impulsar la creació d’aquest projecte, entre els quals Sant Boi.

Les accions del grup de treball han consistit a identificar els equipaments i els espais verds més adequats per convertir-se en refugis climàtics. Posteriorment, l’AMB ha obert a la seva web l’espai de consulta, en el qual hi ha informació sobre què és un refugi climàtic, un inventari i mapa de situació dels refugis i recomanacions per protegir-se

Notícies relacionades

Aquesta temporada d’estiu es farà el seguiment tècnic de la iniciativa, se n’avaluaran el resultat i l’ús i es definiran les pròximes accions per fer créixer la Xarxa de Refugis Climàtics. També es mesuraran algunes condicions dels refugis climàtics per analitzar-ne l’efecte refrescant.

Més notícies deViladecans a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Calor